Елена Маринска е само на 19 години, но може да се похвали със сериозен успех в сферата, в която иска да се развива – рекламната графика. Тя е единствената българска ученичка, поканена да изработи пощенски плик и печат и то не само като проект, защото творението ѝ се продава във всички български пощи. За участието ѝ в това предизвикателство и любовта към изкуството Елена говори пред PlovdivTime:


Проектът на Елена

- Елена, откъде се зароди този интерес към филателията?

- През 2020 година участвах в конкурс за изработка на пощенска марка на тема “Коледа”. Оттогава датира и интересът ми към филателията. Месец по-късно преподавателят ми по Рекламна графика в Художествената гимназия в Пловдив Петър Чучулигов ми каза, че ме е препоръчал за проект по изработката на пощенски плик и печат и ме свърза с Пламен Стоянов, експерт в Министерството на транспорта, който ми обясни идеята и целта на проекта.  Това бе началото.

Много се зарадвах, когато разбрах, че ще правя пощенския плик и печат, защото преди не съм се сблъсквала с такова предизвикателство. А когато ми казаха, че пликът ще го има за продажба по пощите у нас,  се развълнувах още повече.


По време на валидирането на пощенския плик

- И изведнъж проектът се превърна в реалност…

- Да.  Темата на проекта беше “100 години от основаването на читалище Искра, Калояново”. Самото валидиране се състоя в читалището, където се срещнах с хора от общността. Стана ми стана много приятно, когаато разбрах, че им харесва това, което съм направила.

- Някой помагаше ли ти в творческия процес?

- По време на изработката на проекта учителят ми Петър Чучулигов ме насочваше. Иначе най-големите ми фенове бяха моето семейство и най-близките ми приятели. Още повече, че минахме през един много труден период на дистанционно обучение заради епидемичните условия. Не беше лесно, но се справихме.


Талантливото момиче със съучениците и преподавателите си

- Знаеш ли, че някой ден твоето творение може да има колекционерска стойност?

-Никога не съм подозирала, че хора ще имат интерес за колекциониране на мои работи. Когато присъстващите на събитието си закупуваха пликове и ме молеха да се подписвам върху тях и да се снимаме, се почувствах като знаменитост.

- Това е постижението ти като ученичка, но ти предстоят нови предизвикателства. Накъде ще те поведат мечтите ти?

- Обичам изкуството. Рисуването ми доставя голямо удоволствие. С каквото и да реша да се занимавам в бъдеще, няма да изоставям изкуството.  Приета съм в Нидерландия и там ще продължа обучението си със същата специалност, която съм завършила в НХГ “Цанко Лавренов”-„Рекламна графика”.

- Всъщност как реши да се занимаваш с изкуство?

- Пловдив. От малка искам да се занимавам с изкуство и това възнамерявам да правя занапред. В семейството ми няма художници, повечето от родата ми са математици и инженери. Но на мен не ми допадат точните науки и може би затова съм се насочила към изкуството.В свободното си време обичам да рисувам, да слушам мизика, като напоследък предпочитам френски шансони и джаз. Гледам филми, ходя по изложби, чета книги и вече започнах да колекционирам пощенски марки.  Явно че такава е природата ми – обичам красивото. Затова и рисуването е начинът ми да се изразявам, да разказвам истории и да бъда щастлива.