Наричат Гуанджоу сърцето на Китай. Сърцето на  Георги  избира точно този китайски град за неговото лечение. След 9 тежки химиотерапии в  Детската онкохематология на УМБАЛ“ Свети Георги“ и няколко кръвопреливания, той решава, че е време за следващата стъпка в лечението му. Въпреки  че има насрочен ден и час за изследване в болница в германския град Хайделберг,  Георги рискува  да замине по-далеч.  Избира да прелети над 9 хиляди километра.  

Буквално броени часове преди полета за Доха преодолява страха от неизвестното, което го очаква и заминава. Не го спират дори думите : „Няма да се върнеш жив от Китай.“

Сили му дават обаче всички хора, които го подкрепят и вярват, че той  ще се справи с болестта. Окуражават го и неговите близки. Плътно до  Георги е и майка му Ани, която също, въпреки своите страхове, отлита  с него, за да му помага.

Двата  полета  траят  общо 15 часа . Първият е  от София  до Доха и след 8 часа престой на  летището, Георги и майка му  продължават към Китай, разказва Glas.bg.  На модерния аеропорт в Гуанджоу ги посреща представител на болница Фуда. Всъщност още първото впечатление на 19-годишния пазарджиклия  е, че  целия  град изглежда  светъл, динамичен,  гигантски и огромен. И това е съвсем нормално, тъй като Гуанджоу е  третият по големина в страната с население от над  11 млн. жители.  

Болница  „Фуда“ също е впечатляваща. Специализираната  клиника по онкология, използваща иновативни методи за лечение на рак, посреща  Георги  със съвсем различна болнична обстановка от тази, с която вече е свикнал в Пловдив. Основното предимство на  болницата са иновативните технологии. Лекарите в Китай започват да използват всички медицински иновации по-рано от целия свят. Това дава шанс за излекуване на пациенти с редки видове рак или напреднали стадии на заболяването, какъвто е и случая на 19-годишния  Георги Арнаудов от Пазарджик , който е диагностициран със Сарком на Юинг.
 Престоят    му в болница „Фуда“ започва  с изследвания , за да се прецени какво е състоянието му. 

Супермодерният  дигитален  ПЕТ-скенер показва, че освен основният тумор на тазобедрената кост  има  и разсейка на гръбнака, която не е открита в България.  Лекуващият лекар  предлага на Георги лечението му да продължи с локална химиотерапия, която е много по-различна от вливанията, които му се правят в Пловдив. Процедурата се извършва чрез инжектиране на химиотерапевтични  лекарства през артерия на крака,  като директно се атакува злокачественото образование.

Първоначално след  първата химиотерапия  Георги не получава  странични ефекти, но след 2-3 дни хемоглобинът му пада до 78г/л  и се налага да му преливат кръв. След като показателите му не се подобряват се  стига до второ кръвопреливане.  Независимо от ниския хемоглобин  лекарите разрешават на Георги да излиза от болницата и да не стои затворен.

Така той успява дори  да  достигне до символа  на града “Кулата на Гуанджоу” – най-високата телевизионна кула в света.  Трудно е да се опише  с думи точно какво представлява  тя, но всъщност обединява в себе си серия от мини-сгради, "закачени" върху метален скелет с широки пространства между тях. Върхът  на кулата се извисява на 610 м. от земята и прави неповторимо впечатление.

Изключително интересна се оказва и Зоологическата градина, която е най-голямата в Китай.  В нея виждат   не само  гигантски панда, коали,  много  други екзотични животни, но и ботаническа градина и аква парк. 

Успяват да посетят и древен китайски храм, който ги обгръща със своята мистерия и красота. 

Георги не само , че не стои затворен в болничната стая, но и започва да ходи пеша всяка сутрин, изминавайки по 4-5 км., разглеждайки и докосвайки се до   един много по-различен и колоритен  свят, пълен  с огромни  сгради от стъкло, алуминий и бетон, но и много зеленина и интересни места. 

Храната в Гуанджоу не му допада, а в болницата не му носят супи и готвени храни , а само плодове и зеленчуци.  Медиците му обясняват, че при тях много заболявания се лекуват само с  големи  количества топла вода. Там той също  свиква да я пие често и научава, че така  се справят  с високата  температура и хремата. 

Лечението в болницата се редува с  изучаване на Гуанджоу , но Коледа и Нова година  там се оказват съвсем обикновени дни,  от които китайците по никакъв начин не показват , че се вълнуват. Емоционално за Георги обаче това са едни от най-тежките дни, защото е далеч от своите близки и приятели. 

Трудни се оказват и дните след втората локална химиотерапия, която  му е направена 14 дни след първата. В продължение на една седмица след това Георги се чувства зле, повръща и не може да се храни. Сили обаче му вдъхват думите на лекуващия лекар , който  малко преди да си  тръгне му казва че има значително подобрение в здравословното му състояние. Живей нормално , внимавай с какво се храниш , но не спазвай диети,препоръчал китайският  доктор.

Надеждите   тежкото онкологично заболяване да остане завинаги в миналото на  Георги  са  съвсем реални.  Самият той вижда много тежкоболни хора, които след няколко дни престой в болницата успяват  да се изправят на крака.

Следващият етап от лечението му трябва да е имунотерапия, която включва цяла гама от мерки  за повишаване  естествения имунитет на организма и повишаване  чувствителността на имунните клетки към рак. Георги е изненадан от цените, които му казват за имунотерапия в България  и Китай. В болницата в Пловдив му обясняват, че един курс  ще струва 90 хиляди евро, а в китайската  болница „Фуда“  престоят и лечението,  ще са общо около 30 хиляди долара на курс.

Първият трябва да започне в края на месец март, затова Георги  се надява дотогава  ситуацията с новия коронавирус, който тръгна от Китай да бъде овладяна, за да може да замине.  В болницата не говорят за заболяването и по никакъв начин , работещите там не показват паника. Казва, че преди да тръгнат Гуанджоу все още не е бил застрашен от новата зараза и там не е имало регистрирани случаи на заболели. Въпреки това в последните дни преди да  си заминат предпазните маски за лице  са изкупени от аптеките. 

Успяват да се върнат в България  преди да бъдат въведени проверките с термокамери по летищата  и броени часове преди да изтече 30-дневната виза за престой. Сега следи новините от Китай  с  надежда, че китайците , както успяват да се справят с тежки онкологични заболявания, така  бързо ще успеят  да се справят и с коронавируса.

Лека полека се връща към нормалния живот, а показателите му се подобряват. Скоро очаква да се зарадва и на новата си коса и вежди. Ходи на фитнес, среща се с приятели и пътува. Не забравя да се усмихва и да благодари от сърце  на всички хора, които  направиха възможно пътуването до Китай и болница“Фуда“. Знае, че тяхната  подкрепа  му помага, за  да продължава да преодолява трудностите, с които се сблъсква.