Руският магнат Олег Тинков, основател на една от най-големите руски банки, e бил принуден от Кремъл да продаде aкциите си без никаква възможност за преговори, след като разкритикува инвазията в Украйна в публикация в социалните мрежи. Това разказа самият Тинков пред американския всекидневеник New York Times.

Ден след като руският милиардер публикува критичния си коментар за войната в Instagram, администрацията на руския президент Владимир Путин се е свързвала с ръководителите на банката, за да им нареди да прекъснат връзките си с Тинков. Заплахата е била, че в противен случай банката ще бъде национализирана, твърди бизнесменът.

Делът от 35 процента от акциите на руския бизнесмен в TCS Group беше продаден на конгломерата „Интеррос“, собственост на близкия до Кремъл минен магнат Владимир Потантин. Той е един от най-влиятелните руски олигарси, а миналата година неговото състояние бе оценено на 27 млрд. долара от списание „Форбс“.

Банката на Русия одобри сделката, но нейните параметри не бяха оповестени. Тинков я определя като "отчаяна продажба“, наложена му от Кремъл, в интервюто за New York Times. "Принудиха ме да продам акциите си заради изявленията ми. Продадох ги за жълти стотинки", заявява Тинков.

Още през 2020 г. Тинков се оттегли от поста председател на „Тинькофф банк“, след като бе диагностициран с остра левкемия. Той е смятан за един от малкото руски милиардери, които натрупват богатства, без да се осланят на връзки с руския президент и правителство.

Днес банкерът си взема довиждане с екипа на банката и с Русия с дълъг и драматичен пост в Инстаграм. 

Сбогом Тинков банк, Сбогом Русия!. Нямам нищо останало в Русия. И това е лошо за Русия. Бях един от малкото, които успяха , въпреки, а не благодарение на режима, да изградят четири различни бизнеса от НУЛА. В моя пик Forbes оцени състоянието ми на 9.4 милиарда долара. И се гордеех не със сумата, а с факта, че в корумпирана и архаична Русия можете да изградите ЧЕСТЕН, некорумпиран и американски тип бизнес.  Никога не съм давал подкупи, не съм подкупвал чиновници, не съм вземал на работа приятели и познати. Всеки наш служител ще потвърди, че затова станахме втората в страната в банка, а бихме могли да бъдем и първата. Това не може да си го представят децата и приятелите на силоваците. 

Жалко за страната ми, че най- накрая се хлъзна в архаизъм, патернализъм и сервилност. Няма Русия, всичко изчезна. Към мен бяха отправени заплахи. Заплахи към човека, който се бори с най- тежкия рак - ракът на кръвта. Желанието да се наказва само за мнение, моето честно мнение, говори за дехуманицирането на режима. 

Бог да ви благослови обитатели на Кремъл и Любянка. Благодарен съм и на Потанин, който бързо ме изкупи, макар и за стотинки от този предстоящ ад. И перефразирайки ФМД ще кажа следното : "Нито един милиард не струва детските сълзи. Изгубих всичко, но не и душата си. Не мога да изкарвам пари в държава, която воюва със съсед, убива цивилни и деца, не не ми трябва никакъв повод. Това е ЗЛО, аз съм на страната на ДОБРОТО. Не знам колко ми остава да живея, но определено не искам да умра с тези милиарди, да бъда копеле, страхливец и мръсник , като 90% от всички руски олигарси. Страхливци, имате един живот и трябва да го изживеете като ЛИЧНОСТ. 

Изнасям марките TINCOFF и LA DATCHA от страната. Те принадлежат на моето семейство, не искам да ги натоварвам с кръвта на руски войници и жители на Украйна. Украйна ще спечели , защото доброто винаги побеждава злото, така ни учеха в училище. Всичко добро и здраве!

Прощалното писмо завършва с прочутото четиристишие от монолога на Чацки от пиесата на Александър Грибоедов "От ума си тегли": 

Вон из Москвы! Сюда я больше не ездок! Бегу, не оглянусь, пойду искать по свету, Где оскорбленному есть чувству уголок... Карету мне, карету!