16-годишно момиче от Пловдив стана пример за своите връстници. Дни преди един от най-почитаните български празници - 1 март - символ на пролетта и здравето, сръчната и добродушна Мария Чолакова решава да стартира собствена добра кауза, с която да подпомогне детско отделение към болница в града на седемте тепета и... започва да изработва мартенички.

Всеки ден тийнейджърката продава своите ръчно изработени изделия на близки, семейни приятели, колеги на родителите й и на съученици и смята, че всички реагират много добре, когато разберат, че е за благотворителност.

Събраните до момента средства са близо 500 лева!

Младото и благородно момиче е възпитаничка на пловдивското училище "Душо Хаджидеков", а в момента учи в Американския колеж в столицата. 

Съвсем случайно чува, че се събират средства за построяването на онкохематологичен и педиатричен център покрай други подобни инициативи. Според нея, това е нещо, което е необходимо и е от изключително значение не само за нейните съграждани от Пловдив, но и във всички големи градове в България. 

"Въпреки че дарението ми няма да е особено голямо, то е за важна кауза. Аз смятам, че моето поколение е много отговорно. Връстниците ми се интересуват от проблеми, свързани с природата, околната среда, участват в различни доброволчески организации, опитват се да направят обществото по-толерантно към по-слабите и различните. Бих им казала да продължават в същия дух. Защото всичко зависи от нас!" - споделя пред Trafficnews Мария Чолакова.

Тя споделя още, че според нея вече са твърде много случаите със деца, които се лекуват в чужбина, заради липсата на адекватна база и апаратура. 

Така и хрумва и идеята за благотворителното дело, а момента се оказва повече от подходящ, защото Баба Марта наближава и всички си купуват мартеници - една от най-почитаните български традиции. "Освен това символизират здраве – нещо, което ценим едва когато го загубим!" - разказва 16-годишното момиче.

Така, предвид наближаването на празника на Баба Марта, младата пловдивчанка решава да изработва мартенички. Сама си набавя прежда, а за моделите и изработката й помагат нейната майка и близки приятелки. От понеделник до петък заляга над учебниците, за да се готви за изпити, а през уикендите от сутрин до вечер усуква бели и червени конци, които декорира с различни мъниста. 

Сред любимите мъниста и e цветето, родено от снежинките и символ на надеждата - кокичето. То присъства като украса в голяма част от мартеничките на Мария и именно те са сред най-купуваните и харесвани от хората.