Преди дни съобщихме за поредно дело, изгубено от пловдивския адвокат и бивш кандидат за кмет Атанас Костов.  Окръжен съд потвърди присъдата на първа инстанция, която оневинява пловдивчанина Минко Георгиев. В основата на съдебното дело са няколко поста в личния фейсбук профил на Георгиев по време на предизборната кампания за местна власт през 2019 година. Мъжът, който е доцент по право в Аграрния университет  е изразил съмнения относно компетентността на кандидат за кмет.

Адвокат Костов загуби окончателно поредно дело за обида и клевета. Този път срещу доцент по правоИскът от 7 500 лв, който Костов е предявил към Минко Георгиев, е отхвърлен

 Доц. Георгиев сам потърси TrafficNews, тъй като сайтът регулярно отразява ходът на делата, които Костов води срещу издателите на платформата. Той предостави съдебното решение и отговори на няколко въпроса. 

 

- Как  се озовахте в ролята на подсъдим, доц. Георгиев?

- Държа да подчертая, че не познавам лично лицето Атанас Костов и не го бях срещал, преди процеса.

Всичко започна през 2019-та г., по време на предизборната кампания за кандидат кметове и общински съветници. На няколко зададени въпроса на фейсбук страницата на ПП „Демократична България“, реагира лице, представящо се с псевдонима „Kostov At“. Питанията ми бяха свързани с тиражираното по медиите: кога политическият им кандидат е успял да напише определен брой научни статии, които не можехме да видим. Бях изумен от начина, по който осъществяваше комуникация този човек. Използваният от него език бе гневен, неподхождащ на лидер на политическа формация и евентуален бъдещ кмет. Бяха ми отправени закани със съд. Човекът стоящ зад профила, вече ме бе осъдил, а с парите от обезщетението обясняваше как щял да залесява града ни. Поведението му шокира всички, които четяха в този момент.

-  Какво ви провокира да напишете тези постове в личния си фейсбук профил?

- По онова време, признавам, често  си задавах въпроса, за какво й е на произволна политическа партия, страница в социална мрежа, ако не я използва за елегантна реклама, чрез обратната връзка с избирателите.  Не разбирах поведението на „Kostov At“, който се оказа, че е плашил със съдебни дела и други мои познати. Освен това, работя в университет, преподавам правни и политически науки, представлявам страната ни в „Европейска асоциация по аграрно право“, обществените процеси винаги са ме интересували. Написах две политически есета със заглавия: „Кандидат за кмет - отговорност или хвалипръцковщина“ и „Остап Бендер по пловдивски“ с идеята, че има хора, на които мястото не е във властта. Под каквато и да е форма. Не съм очаквал г-н Атанас Костов да припознае себе си, като главен герой в литературно произведение и още повече да стигне дотам, щото да заведе дела за „обида“ и „квалифицирана клевета“ срещу мен.

-  Защо според вас, адвокат Атанас Костов се е разпознал като герой на вашите критични постове?

- Предполагам, заради неудовлетворението от загубата на изборите. Вие бихте ли харесали  човек, който твърди, че е модерното бъдеще на страната ни, но се държи по такъв начин в  социалните мрежи? Вероятно съм бил подходящата жертва, с която г-н Костов е можел да оправдае политическото си пропадане. И финансовата страна не е за пренебрегване. Двата граждански иска в наказателното производството срещу мен, бяха на обща стойност 15 000 лева. Може би се е надявал да си създаде славата на непобедим адвокат, от който всички потреперват, а покрай това и да припечели нещичко.

От друга страна, съмнявам се някой да се е вързал на приказките на профила „Kostov At”, онзи от социалните мрежи, отпреди местните избори, който с обезщетенията от спечелените дела, щеше да гради болници и паркове за града – тоест, че би проявил алтруизма си година по-късно. Разбира се, г-н Костов не е обвързан от приказките на някакъв фейсбук псевдоним. Тази връзка така и не бе доказана. Атанас Костов не пожела да бъде изготвена съдебно-техническа експертиза, за разговорите в интернет пространството. Или заради правно невежество, или от някакво притеснение, нито той, нито адвокатите му я поискаха. Знае ли се какво щеше да излезе?

-  Вие сте юрист, преподавате право. Срещу вас сте имали друг юрист.  Как протече самия съдебен процес ?

- Разбира се, не бях сам по време на процеса. Семейството и колегите ми бяха твърдо зад мен. Адвокатите ми Васил Иванов и Петя Терзиева бяха брилянтни. Не дадоха на отсрещната страна, дори минимален повод за съмнение какъв ще е крайният резултат от процеса. Предполагам, за това, адвокатът на г-н Костов на няколко пъти ни предлагаше да се спогодим.

По същество: нещата започнаха с тъжба от осемнайсет страници, ако не ме лъже паметта. Ще перифразирам ваш израз – тъжбата бе няколко пъти по-дълга от предизборната му програма. В по-голямата част от нея, Костов се опитваше да обясни на Районния съд какъв е законът. Иначе, „съдът знае закона“ и това е ноторно известен факт, за жалост позабравен от адвоката. Най-неприятното в нея обаче, бе замесването на 9- годишната ми дъщеря в процеса. Нямам представа как се отразяват делата, които адвокат Костов води на него и семейство му. Не е моя работа. Пожелавам им здраве! За мен и моето семейство обаче, всичко това не беше нещо радостно. По време на процеса, продължил повече от година, здравето ми не бе добро.

За тази ненужната продължителност на делата, основна заслуга отново имаше г-н Костов. Отлаганията бяха чести, съпроводени от нелепи негови искания. Примерно, да се предостави справка  – забележете от ГРАО София – колко лица на определена територия в страната, носят същите три имена като неговото?

Първоинстанционният съд прецени, че не са налице признаците на престъпление. Нито откъм субективна, нито откъм обективна страна. В мотивите си, позовавайки се на решения на Индивидуалния съд в Страсбург, съдебният състав каза, че политическите лица следва да имат по-висок праг на търпимост към критика и пр. Явно обаче, г-н Костов не бе разбрал написаното. В друго заседание, вече пред Въззивния съд, той приведе доводи, че не счита себе си за политик, включително по време на инкриминирания период.

Ти да видиш! Започва дело срещу мен с обвинение в квалифицирана клевета, защото по време на тези събития е бил в изборните листи, имал е качеството на длъжностно лице, но в края на процеса му хрумва друго. Съответно, започва да доказва противоположната теза, правейки първоначалното обвинение абсолютно несъстоятелно. В крайна сметка, Окръжният съд потвърди изцяло оправдателната присъда.

-  Споменахте, че сте били подложени на тормоз на работното ви място? Кога се случи това?

- Много неща не правят чест на Атанас Костов. Малко преди същинското начало на процеса, този господин, държейки съдебно удостоверение в ръцете, в продължение на два дни е обикалял по коридорите на университета, там където изпълнявам служебни си задължения. Срещал се е с мои колеги, искал е личните ми данни. Направил го е по начин, особено неприятен за хората, с които работя. След това, още на два пъти е изпращал лица от неговата кантора, упълномощени, със същото искане и не по-малко неприемливо поведение. Тези „разходки“ на г-н Костов и компания са продължили общо четири дни. Представяте ли си, адвокати – професионалисти да не знаят как да поискат документи от публична институция, с действаща администрация и работещо деловодство! Да губят повече от 5 минути на хората, там. Спрях временно да ходя на работа, за да не възникне конфликтна ситуация. Обаче, колегите ми – не намирам никаква разумна причина, поради която е трябвало да изтърпят подобен род действия. Наложи се да поискаме помощ от органите на МВР. Г-н Костов трябва да се засрами за това, което направи в университета.

-  Присъдата вече е влязла в сила. От тук нататък какво ще предприемете ?

- Нямам негативни емоции спрямо лицето Атанас Костов. Не му лепя карез. От друга страна, трябва ли да толерираме самозабравили се юристи, които третират правото и съдебния процес, като инструмент за някакъв тип реваншизъм? Дано и г-н Костов схване, че както политическата, така и юридическа арогантност, не водят до нищо добро.

Длъжни сме да възпираме такива хора с всички позволени от закона средства. В случай, че се налага - ежедневно.