Новият месец ни посреща с празник. На 1 февруари отбелязваме Трифон Зарезан, като мнозина правят това и на 14-и. Трифон Зарезан е считан за мъжки празник, на винарите, кръчмарите и лозарите.
По традиция мъжете зарязват лозето, поливат отрязаното с вино и благославят да се роди много грозде през годината. Особено внимание се отделя не само на почерпката с хубаво вино, но и на празничната трапеза.
Традицията повелява домакинята да приготви пита, баница, пълнена кокошка. Гостите и семейството се гощават и с ядки, сирене, ястия приготвени със сирене, туршии, десерти, пише Actualno.com
Трапезата на Трифон Зарезан трябва да е изобилна, а виното да се лее. Споделяме няколко чудесни рецепти, които да опитате, а Трифон, Рачо, Лозан, Лозана, Лозена, Гроздан, Гроздьо, Гроздана нека да почерпят за здраве.
Въздушна питка с масло
Пълнена кокошка с кисело зеле
Мариновано сирене в зехтин
Вкусна баница със сирене
Патладжан в зехтин
Печено пиле с шарена гарнитура
Картофена салата с кисели краставички и яйца
Празнична пълнена гъска
Празничен сладкиш със сладко от вишни

Акценти
Виж всички
Румен Радев започва консултациите за ново правителство
Тормозят жена от София, бореща се срещу незаконни постройки
Заря за пловдивската гордост: Радина Величкова навърши 18