Вещи, които са принадлежали на масовия убиец Андерш Брайвик, ще бъдат представени в изложба следващата седмица в памет на нападенията на терориста от 2011 г. Сред представените експонати ще бъде и фалшивата лична карта на Брайвик, както и остатъците от колата бомба, която се взриви в норвежката столица Осло.

"Ние трябва да преодолеем тази болезнена част от нашата скорошна история по честен начин", заяви норвежкият министър на местното управление Ян Торе Санер пред местния в. "Афтенпостен". Временната експозиция ще бъде открита на 22 юли, денят, в който се навършва годишнина от нападенията в правителствения комплекс в столицата, където Брайвик взриви кола бомба и уби 8 души. В последствие той откри огън в младежки лагер на норвежката Работническа партия на остров Ютьоя, при която загинаха 77 души.

Освен фалшивата лична карта и остатъци от колата бомба, на изложбата ще бъдат показани и полицейската униформа, които Брайвик е използвал, за да влезе в младежкия лагер и чантата, с която е пренасял муниции. В същото време обаче адвокат Йон Кристиян Елден, който представлява жертвите на масовия убиец разкритикува решението на властите. "Музей на Брайвик в правителствения комплекс? Не, благодаря. Изпратете вещите в Националния музей на правосъдието вместо това", написа той в социалната мрежа "Туитър".

ОЩЕ НОВИНИ - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg