Досега почитателите на изкуствата в Пловдив можеха да съчетаят удоволствието да пият вино и да рисуват в приятна задушевна обстановка и под звуците на любима музика. Снощи обаче за първи път под тепетата се положи началото на един напълно нов формат, свързващ изкуството на винепроизводството със създаването на литература. „Вино и проза” с участието на пловдивската поетеса Ина Иванова беше посрещнато със засилен интерес от страна на публиката, която продължаваше да приижда в библиотеката на Читалище „Мустафа Кемал Ататюрк” цели 20 минути след началото на събитието. За всеки от присъстващите имаше подготвени чаши за вино и гризини, оставени върху няколкото подредени масички.

Освен любопитната пловдивска публика, специално беше присъствието на вицеконсула в генералното консулство на Република Турция в Пловдив г-жа Айше Саваш, както и на основателката на Фондация „Формата на думите” – г-жа Мария Зайкова.

Читалището ни функционира от 2003 година, имаме различни мероприятия, различни активности, като литературни четения, културни вечери, представения на книги, арт-работеници за деца, с които работим активно, за да ги мотивираме да посещават повече читалищата,” – сподели при откриването г-н Сердар Чалишкан, Председател на Читалище „Мустафа Кемал Ататюрк”. И думите му веднага намираха потвърждение с изложените в залата ръчно плетени кърпи и терлици от клуб по плетене и подредените детски рисунки, посветени на Левски.

Първото вино, което публиката имаше възможността да дегустира, беше Каберне Фран. Както разкриха и присъстващите технолози – Антон и Антония , в производството на този вид вино се използват същите подправки, типични и за българската лютеница, заради което ароматът става доста близък на традициите у нас. Много български почитатели на виното избират за фаворит тъкмо него, заради тази характеристика. А докато се лееше виното, поетесата Ина Иванова разкри:

Има някаква химия, която е почти еднаква, без значение дали произвеждаме вино или правим текст. Именно от земята, от елементите, от които сме създадени всички ние, съставени от звезден прах, кислород и малко добри намерения, се правят също и виното, и текстовете. Процесът на производство също е подобен – взимаш някакъв ресурс и след това той преминава през теб, трансформира се, стъпваш на базата на опита си, за да поднесеш нещо повече – време и удоволствието от това да дочакаш узряването,” – коментира Ина Иванова. А после прочете по един разказ, съответстващ като „вкус” на всяко от вината, дегустирани от публиката. А те бяха три – Каберне Фран, Сира и Каберне Совиньон.

Идеята за организиране на подобно събитие се родила спонтанно малко след представянето на последната стихосбирка на поетесата през юли 2024 г. Тогава присъствали и част от организаторите на събитието „Вино и проза”, които под влияние на разговора открили доста общи моменти в създаването на поезията и производството на вино.

Производството на вино започва през месец февруари със зарязването на лозичките. Развитието на растенията се наблюдава през цялата година, като в зависимост от него се преценява кой грозд за кое вино ще се използва. В процеса са ангажирани много хора, които отговарят за конкретни стъпки от производството – специалистите агрономи, работниците, които окопават лозята, пръскат с препарати, берат, сортират. Също както и в литературата – автор, редактор, коректор, художник, специалисти в предпечатна и печатна подготовка.

Някои от вината отлежават в специални дъбови бъчви поне шест месеца. Това много напомня на процеса на писане, при който същия период на отлежаване е доста препоръчителен. Разликата е само в съдовете, които се използват – не дъбови бъчви, а тетрадка, файлове на компютъра или просто в сърцето,” – коментира Ина Иванова.

В дегустацията на вино и четенето също има общо. И при двете трябва с внимание да се стигне до края, за да може съзнанието да усети по-най-добрия начин всяка нотка от разказаната история. Това направиха гостите в литературното пространство, а някои от тях се включиха с въпроси и коментари, което направи дегустацията на вино и проза още по-наситено откъм емоции.