С 46 гласа „за”  и 4 „въздържал се” Общинският съвет прие Календара на културните събития  през 2020 г. Единствено представителите на Демократична България не подкрепиха предложението. За първи път от години насам дебат по същество нямаше и политическите сили не се сблъскаха за съдържанието му. Напротив, всички се изказаха доста ласкаво за него. 

Единствено искри прелетяха между Йордан Иванов от ДСБ и Николай Радев от БСП след предложението на съветника от „ДА България” 1 февруари – Денят на репресираните от комунистическия режим, да влезе в календара с официалните чествания и да получи 400 лева финансиране. В крайна сметка след спора самото предложение не беше прието от общинските съветници. 

За сметка на това кметът Пламен Панов прие искането на Али Байрям и Веселка Христанян в културния календар без финансиране, но чисто символично да присъстват мюсюлманските празници и тези на арменската общност. Стефан Послийски предложи и честванията за Илинденско-преображенското въстание да влязат в културния календар и да бъдат финансирани с 200 лв. Това предложение бе прието.

Независимият Слави Георгиев заяви, че точно Културният календар е изнесъл на гърба си Европейска столица на културата. И допълни, че през последните 30 години в него са  подбрани най-добрите културни събития. 

„Ако начинът на функциониране на фондацията беше на този принцип, то 2019 г. е щеше наистина да остави следа. Т.е. събития с изграден авторитет и не високо финансиране, но с популярност след публиката под тепетата", подчерта той. 

Така културният календар на Пловдив се структурира около над 32 мащабни фестивала и събития, които ще бъдат подкрепени със сумата от 818 125 лв. Това са форумите, кандидатствали по Компонент 1 „Фестивали и значими събития” на  Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата на Община Пловдив.  

Сред най-високо оценените събития е Пловдив Джаз Фест получава много висока оценка от журито и му е отпуснато финансиране от  53 770 лв.  Журито отбелязва, че представеният бюджет е съотносим с имената на световните изпълнители, които участват във фестивала. 

XI Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, който се наложи като едно от значимите музикални събития под тепетата и е подкрепен с 52 200 лв. Същата сума получава и друго традиционно за Пловдив събитие -  Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия”. 

„Европейски музикален фестивал – Пловдив“ се завръща под тепетата след няколкогодишно отсъствие и ще бъде подпомогнат с 50 670 лв. 18-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“  е подкрепено с 45 000 лв. 

Капана фест – сезон 2020, е кандидатствал с две издания, всяко от тях получава 19 хиляди лева или общо 38 000. Журито е отбелязало, че форумът получава много висока оценка по критериите на Наредбата, но от становището им става ясно, че са подкрепени само събитията в Капана, не и в други пространства извън квартала. 

Фестивал на етно културата „Пълдин Етно” получава близо 33 000 лв. „Седмица на съвременното изкуство“ на „Изкуство днес” е подпомогната с близо 32 000 лв., а другото събитие на сдружението „Фасада видео фестивал” получава малко над 10 хиляди лв. 

„Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“  е подпомогнат с малко над 30 000 лв. и с препоръката организаторите да се фокусират върху една историческа епоха. Подобна сума е отпусната и на XXV Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ . 

Изключително високо е оценен проектът „Пловдив – СтоЛица на песента“ на „Арт Войс Център”. Поредицата от концерти на възпитаниците на страхотния вокален педагог Руми Иванова получават подкрепа с близо 30 000 лв. 

Едно атрактивно събитие, което позволи на хиляди пловдивчани през 2019 г. да гледат театър безплатно също е сред одобрените проекти с препоръка да се добави още едно представление в кв. „Столипиново” или парк „Рибница”. „Включи квартала - театър в парка“ е одобрено за финансиране в  размер на 25 651 лв. 

За Международния фестивал на камерната музика са гласувани близо 22 000 лева, а за „Камерна сцена Пловдив – малко над 15 хиляди лв. 

Атрактивното „Лятно кино в парка” получава близо 21 000 лв. , а събитието на Регионалната занаятчийска камара „Занаятите – културно наследство за деца и код към национална идентичност“ – 19 000 лв. 

Международен фестивал на поезията „Орфей” – Пловдив 2020” получава близо 16 000 лв. , Пловдивски литературен многоезичен сайт www.plovdivlit.com – 11 830 лв., а списание Страница 2020“ – 16 600 лв. 

„Международни фотографски срещи“ получава близо 21 000 лв., а другото фотографско събитие в Културния календар - VII Международен фото салон Пловдив 2020, близо 11 000 лв. 

Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ е получил  16 600 лв. 

S`COOL ROCK FEST - насочен към младежката аудитория, получава много добра оценка по критериите на Наредбата. Комисията оценява положително решението на организаторите да преместят концертите от центъра в парк „Лаута“ и определя сума за финансиране в размер на 14 660 лв. 

„Fluca: Австрийски културен павилион“ е подкрепен с близо 13 000 лв. 

С  11 140 лв. е подкрепено събитието „Духовни маршрути в Пловдив“. Литературните разходки из града, водени от забежителни пловдивски артисти, предизвикаха голям интерес и през тази година бяха част от програмата на Европейска столица на културата. За следващото си издание организаторите от ИК „Летера” са потърсили партньорство с Общината. 

Телевизионен фестивал „Непознатият Пловдив”  получава 11 110 лв. По-малки суми са гласувани за проекти на  сдружение „Българско-турски литературен клуб” и  сдружение „Комитет Родолюбие”.  

90 000 лв. за голямо музикално събитие са заложени в Културния календар през 2020 г. След като през 2018-а под тепетата се случи  виртуозният концерт на Стинг, а само преди седмици се насладихме на изключителния Браян Адамс, добрата традиция се запазва и за догодина.

По традиция са заложени средства за тържества  почит на големите личности и събития в България -  Христо Ботев, Стефан Стамболов, Васил Левски, годишнини от Освобождението, Съединението, Независимостта, Деня на славянската писменост и култура, Международния ден на детето и Деня на народните будители. В частта от календара на  събития, организирани от Общината най-сериозните средства – 90 000 лв., са отделени за коледните и новогодишни празници. Общата сума по това перо е 133 200 лв.

По точка две „Фестивали, конкурси, награди, събития и кампании, организирани от Община Пловдив. Съвместни инициативи с Министерство на културата, държавни и международни културни институти, дипломатически мисии, български общности в чужбина и други” най-много средства са отделени за Международния фолклорен фестивал – 110 000 лв.,  64 000 лв. – за Международната конференция за консервация на мозайки, 58 000 лв. – за награда „Пловдив”.  Откриващото събитие на Есенния салон на изкуствата, както и рекламните материали за фестивала, ще струват 40 000 лв. За Националните есенни изложби са заложени 22 000 лв., а за Празниците на Стария град – 10 хиляди. С по-малки суми са подкрепени Националните награди „Христо Г. Данов”, Националният поетичен конкурс „Добромир Тонев” , Австрийските музикални седмици, Международния ден на културно-историческото наследство, Европейските нощи на музеите и на литературата.  За районните администрации са заложени 36 000 лв. за култура, а за откупки за фонда на дирекция „Култура и културно наследство” – 30 000 лв.

Средства са заделени и за събития в регионалните културни институции – музеите, Народната библиотека, галерията и ансамбъл „Тракия”, както и за популяризирането на пловдивската култура в чужбина.

За традиционните фестивали на Пловдив като „Сцена на кръстопът”, София Филм Фест в Пловдив, Филмови нощи във Филипополис, Детски филмов фестивал, Киномания в Пловдив, Китарения фест, театралната панорама „Завеса под звездите” са заложени 225 200 лв. Тук попада гостуването на голяма супер звезда, както и организирането на фестивала Sound of the Ages. За всички тях ще бъде обявена обществена поръчка. Общата сума по т. 2 е 831 200 лв. 

За проектите за финансиране по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития, са заложени  962 500 лв. От тях 816 980 лв. са за големите „Фестивали и значими събития” (вижте по-долу кои са избраните форуми), 40 000 за „Мобилност”, 80 000 – за гражданска активност, и 25 520 лв. – за книги на пловдивски автори и важни за града издания.

За оперативни разходи през годината са заделени 63 900 лв.

Така сумата за култура, която Общината е заложила за 2020 г.  е 1 990 800 лв.