Втората среща от новия сезон на поредицата „Успешните” отличи още една личност, заслужаваща да бъде чута и запомнена на фона на целия шумен пейзаж, а именно една от най-изявените съвременни джаз певици – Мирослава Кацарова. Тя е от онези изпълнители, чийто глас не може да бъде имитиран, а освен всичко името й се свързва и с организацията на фестивала Plovdiv Jazz Fest, чието десето издание предстои да бъде открито на 1-ви ноември.

Модератор на събитието в Club Fargo беше журналистът Владислав Севов. Той сподели пред публиката, че се познава и общува с Мирослава Кацарова още от самата й поява на музикалната сцена. Затова и първият му въпрос провокира певицата да разкаже пътя си от издаването на първия си албум „Бяло в бяло” до момента. А тя сподели:

"На всеки един от нас се е случвало да има много ясна представа за това накъде отива, друг път подхожда интуитивно за изборите си за пътя или пък сме анализирали рационално ситуацията и сме предприели някакви специфични стратегии за това как точно да се озовем на мястото, на което ни се иска да бъдем. Едно от нещата, които научих, е, че човек е различен толкова, колкото сам избира да бъде. Но както казва Елиът, пътешественикът – независимо за какво пътешествие става дума – в началото на своя път е един, а в края му е друг. Аз обаче не мога да посоча каква точно е разликата, макар да я усещам."

Певицата призна, че през последните 25 години е имала възможността непрекъснато да чува най-доброто от световната музика. А въпросната възможност получава малко след като записва албума „Бяло в бяло” – записът достига до бъдещите собственици на единственото джаз радио в България – Jazz FM Radio, които остават силно впечатлени. Дотолкова, че почти веднага се свързват с Мирослава Кацарова и й съобщават избора си радиото да стартира с този проект.

"Никога не съм била от хората, които се бутат с лакти, за да стигнат някъде. Предпочитам да вървя спокойно по пътя си и, ако нещо ми се случва с лекота, то наистина е трябвало да ми се случи. А аз вече съм достатъчно зряла, за да го приема."

От момента, в който се случва тази история, Мирослава Кацарова започва много редовно да следи най-новото от областта на джаза, благодарение именно на радиото. Впоследствие развива онази интуиция, която самият Стефан Цвайг определя не като интелектуална дейност, а като свръхинтелектуална, защото до голяма степен не може да се управлява от човека.

В разговора по-нататък певицата разказа накратко за тазгодишните гости на фестивала Plovdiv Jazz Fest, част от които ще представят пред пловдивската публика едни от най-новите си произведения. Също така сподели и лична история за своята дъщеря Божана и това как, когато е била още невръстна, се е влюбила в музиката на Джо Ловано, която съвсем не е за деца. Нещо повече – когато я завели на негов концерт, силно впечатление й направило сценичното му поведение. Освен че е музикант, който умее да използва пълноценно тишината и паузите в композициите, той гледал и публиката си в очите. Практика, която Мирослава Кацарова демонстрира по време на разговора, с което успя да достигне до най-съкровените кътчета на паметта на присъстващите.