Коледарите тръгнаха от Първенец

Група от около 40 мъже с автентични облекла наричат за здраве в пловдивското село

Община Родопи, Пловдив
22.12.2019 11:02 3067 1
Коледарите тръгнаха от Първенец

Близо 40 коледари наричат за здраве, берекет и плодородие в пловдивското село Първенец. Още от сутринта, пременени с автентични носии, те обикалят всяка една от уличките в селото и пеят коледарски песни, изпърнявайти народния обичай точно така, както е бил преди векове. Мъжете носят и бъклица, пълна с вино, от която стопанина на къщата трябва да отпие.

Коледарите са тръгнали още в 8 часа сутринта. В групата има мъже на всякаква възраст - и деца, и пенсионери. Най-възрастният от тях е Йордан Терзиев. „В деня преди Бъдни вечер ние за пореден път изпълняваме тази традиция. Това се случва за 9-а година. В първите години групата беше от 10-15 човека. За моя голяма радост тя вече наброява 42 души. По-голямата част от момчетата професионално се занимават и с български фолклор. Имаме завършили и настоящи студенти в Музикалната академия в Пловдив, имаме и преподаватели”, разказа мъжът. 

Коледарите признават, че хората много им се радват и дори се просълзяват, като ги видят. Те са решени да продължат да го правят и занапред, за да съхранят българските традиции.

 

 

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
1 Коментара
Сортирай по
коментар

Соня Наскова 14:45, 22.12.2019

Поздравления и благодарност на организатора и водача на Коледарската дружина Йордан Терзиев за идеята, подготовката и ентусиазма вече девет години да поддържа и развива традицията!

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина