Изложба, посветена на Деня на храбростта, се провежда в пловдивския квартал „Тракия”. В изложбата са показани въоръжения и атрибути на българското войнство в годините от Освобождението и предосвобожденската епоха.

Пловдивчани могат да видят оръжия и аксесоари към униформи като нагръдни знаци и отличия. Сред експонатите се нареждат и офицерски лични вещи и оръжия, както и атрибути, които са неизменна част от войнишкия бит, съобщава Фокус. По думите на Петко Георгиев, секретар на комитет „Родолюбие’’, Народна библиотека „Иван Вазов” в града се включва с архивни материали - фотографии от Първа световна война и книги, свързани с войнишкия живот.

„На изложбата могат да се видят войнишки устави, свързани с въоръжението, с описание на оръжия и съответните скици. Това е една добра колекция от книги, издадени в България по време на Първата световна война”, добави секретарят на комитет „Родолюбие” в Пловдив.

В кметството на пловдивския квартал „Тракия” са експонирани и манекени с униформите на българския опълченец, войника и офицера през Първата световна война, както и парадна униформа на съвременния офицер. В отделен кът са представени наградните знаци и медалите на капитан Веселин Петков - председател на комитет „Родолюбие“ и участник в две мироопазващи мисии в Афганистан.

Всички желаещи да разгледат изложбата могат да го направят до 8 май.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg