Писателят Александър Секулов и режисьорът Лилия Абаджиева ще работят съвместно по най- новия проект на Пловдивския драматичен театър "Няма ток за електрическия стол". Пиесата е част от програмата, с която театърът представя пловдивските автори. С пиесата Секулов прави самостоятелния си театрален дебют, след като вече работи по драматургията на някои от поставените на сцена литературни текстове. Няколко пъти му вметнах на Секулов, къде на шега, къде на сериозно, да се хване и да напише една пиеса. И така един ден дойде при мен с това. Останах много доволен, Лилия също. И днес вече сме тук, заедно, започваме работа, разказа Кръстев.

"Това е особено вълнуващ проект за мен поради множество причини". сподели Лилия Абаджиева.Тя изявила желание да работи в Драматичен театър Пловдив по модерен текст, което е нетипично за нея, понеже досега предпочиташе да работи с класици. "Измервам живота си със срещите в театралните процеси. Всеки нов репетиционен процес е огромно вълнение за мен.  Сега обаче е особено вълнуващо. За първи път ще работя в пловдивския театър, за първи път се обръщам към съвременен български драматургичен текст. И още нещо- никога не съм мечтала дори, че ще мога да работя с Краси Доков. Калин Врачански няма опита и моженето на Доков, но би бил достоен негов партньор. Предстои поколенчески сблъсък между двамата на сцената, тъй като разбирането за театър е различно, но съм убедена, че ще е едно изключително партньорство. Сигурна съм още, че ни предстои голямо приключение, обясни Лилия Абаджиева.

Произведението на Секулов се занимава с много важни теми, една от които е за смисъла на съществуването като едно изпитание.Той поставя героите в ситуация, свързана с представата за края на живота, темата за престъплението и наказанието, за вината и покаянието. За Секулов е важно мълчанието, което може да казва много повече от думите. Актьорите, които ще участват са  Красимир Доков в ролята на Екзекутора и Калин Врачански – Жертвата. Те няма да виждат публиката и няма да могат да чуват реакциите й.  Драматургът обясни, че харесва театъра, в който мълчанието е повече от думите. Затова е имплантирал в текста си и 8-9 различни вида мълчание, които актьорите трябва да изиграят пред публиката по специфичен начин, за да предадат посланието на автора. Не съм вярвал, че този текст може да се хареса на Лилия Абаджиева, това ме прави безкрайно щастлив, допълни Секулов.

Премиерата на „Няма ток за електрическия стол“ ще бъде на 11 септември.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg