Остават броени дни до откриването на паметника на цар Самуил. 1000 години след царуването му, на 8 юни, в центъра на София ще се открие негов паметник. 

Тежка корона, с лъвски герб върху гърдите, в дясната ръка – скиптър, в другата – меч – само още ден бронзовата фигура на цар Самуил ще се извисява в двора на каменоделците в столичния квартал Бакърена фабрика. 

Мястото на паметника на цар Самуил е избрано неслучайно - до базиликата Света София. Тук е географският и историческият център на столицата, сърцето на Сердика. Освен това срещу скулптурата на цар Самуил от Александър Хайтов се намират Самуиловите воини на друг скулптор – Любомир Далчев. 

Фигурата на цар Самуил е 3,7 м. Заедно с постамента, паметникът ще бъде близо 6 м.

Две години, три правителства, 16 комисии и 100 хил. лв. Това е равносметката за Милен Врабевски от фондация "Българска памет", който започва проекта. 

"Учениците и учителите от 1-ва езикова гимназия във Варна – това е училището, което аз съм завършил. Те са единствените, които ме подпомогнаха финансово. В деня, в който научиха за паметника, направиха аукцион с кулинарни произведения, продадоха ги и ми преведоха 1100 лв. Благодаря им от сърце", казва Врабевски.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg