Петокласници и шестокласници в едно от най-старите училища в Южна Българя смениха ученическите униформи с народни носии. Дни преди най-светлия християнски празник Рождество Христово децата от основно училище „Васил Левски“ в димитровгрдското село Ябълково решиха да направят възстановка на Бъдни вечер. След празника обаче един от преподавателите се пошегувал, защо освен на събития традиционните български носии не се носят и в училище, вместо униформи.

Първоначално тази шега провокира две от възпитаничките на учебното заведение – шестокласничките Валя Недялкова и Антоанета Рашинкова да оставят ежедневната ученическа униформа и вместо с нея да присъстват в часовете облечени в традиционни за региона на тракийската низина носии. „Тази идея бе подкрепена и от примера на едно от телевизионните риалити формати, в които участниците са били облечени по този начин“, разказа пред TrafficNews.bg директорът на ОУ „Васил Левски“ Елза Видева.

В учебното заведение се обучават 108 деца. Не малък процент от тях са от различен етнос. Въпреки това те почитат и уважават всички християнски традиции и обичаи, което е изключително похвално. Така българският дух остава жив, празнична е и атмосферата в училище. Това е ярък пример, че все още България е жива и надеждата за по-светло бъдеще остава, след като нашите деца уважават и възраждат традициите, коментират преподавателите.