Пловдив ще бъде домакин на Дни на украинското кино на 2 и 3 октомври в Lucky Дом на киното. Организатори на събитието са Посолството на Украйна в Република България, Почетното консулство на Украйна в Пловдив, организацията "Київкінофільм"

Събитието е посветено на 30-годишнината от Независимостта на Украйна. Специален гост на фестивала е известният украински кинорежисьор, сценарист и актьор Михайло Илленко.

Програматаще представи  пет филма – три съвременни с множество международни награди – „Толока“, „Моите мисли са тихи“, „Благородни щураци“, сборникът късометражно кино „Всичко започва в Киев!“ и безспорна класика- „Бяла птица с черен знак“ от 70-те години на миналия век.

Всички филми с български субтитри, входът е  свободен.

ПРОГРАМАТА:

1 октомври, 18 ч. - Тържествена церемония по откриването

„Толока”, Украйна, 2019, 114 мин.; Режисьор: Михайло Илленко; Сценарий: Михайло Илленко; Оператор: Олександър Кришталович; В ролите: Иванка Илленко, Дмитро Рибалевский, Дмитро Линартович, Богдан Бенюк, Олег Примогенов, Сергий Романюк, Костянтин Корецкий, Раиса Недашкивска.

В творческото наследство на украинския гений Тарас Шевченко има балада: „На тази Катерина къщата е на устои...”. В творбата става въпрос за освобождаването от плен на брата на Катерина, който всъщност се оказва нейният любим. Тази поетична миниатюра предопределя всички последващи събития във филма - дори и онези, които ги няма в баладата. А финалът на поезията се отлага за дълго - Катерина ще трябва да чака не един век, без да губи надежда. Този условен ход дава възможност да се проследи историята на Украйна, да се пресъздадат нейните драматични и героични епизоди. Всяко изпитание, последното от което е аварията на атомната електроцентрала в Чернобил, отнема къща от Катерина. Но Катерина упорито, като хиляди поколения украинци, отново и отново я издига от руините.

Не става въпрос само за изкуплението на Катерина, но и за начина на оцеляването на Украйна в конкретни исторически условия, формиращи се хилядолетия и обединени в един народен обичай, наречен „толока“.  Катерина организира цели дванадесет, за да върне разрушената Къща към Живота.

2 октомври, 17 ч.

„Бяла птица с черен знак”, СССР, Киевска Киностудия «О. Довженко», 1970, 97 мин.; Режисьор: Юрий Илленко
Сценарий: Юрий Илленко, Иван Миколайчук; Оператор: Вилен Kaлюта; В ролите: Лариса Kaдочникова, Иван Миколайчук, Богдан Ступка, Юрий Mиколайчук, Наталия Наум, Джемма Фирсова, Олександър Плотников, Васил Симчич, Олег Полствин, Михайло Илленкo, Леонид Бакташаев, Володимир Шакало, Микола Oлийник, Маричка Mиколайчук, Вячеслав Винник, Андрий Владимиров, Костянтин Степанков

В третата си режисьорска работа Юрий Илленко изследва трагедията на бедното украинско семейство Дзвонари, което живее по време на война и терор (1937-1947) в Карпатите близо до границата с Румъния. Четирима братя свирят в селска музикална група, но борбата между украинските националисти, поддръжниците на немските окупатори и поддръжниците на съветската власт ги отнема един по един от групата: Петро се присъединява към Червената армия, Орест – към Украинската Въстаническа Армия, а Богдан остава у дома. В съдбата на братята се преплитат любов и борба. В основата на „Бяла птица с черен знак” е украински класически сюжет, в който революцията е точката, в която се сближават и трансформират индивидуалното и колективното. Въпреки цензурните ограничения, наложени на Юрий Илленко, филмът впечатлява с изключително режисьорско майсторство и актьорска игра. Това е поетичен, експресивен и дълбоко метафоричен филм за социалните и личностни конфликти по време на войната.

Награди, фестивали: 1971 – «Золотая медаль» MMKФ, Москва, СССР; 1972 – селективна награда «Сребърна сирена» – МКФ Соренто, Италия; Входът е безплатен

2 октомври, 19 ч.

„Моите мисли са тихи”, Украйна, 2019, 104 мин.; Реж. Антонио Лукич; В ролите: Андрий Лидаговский, Ирма Витовска-Ванца
Трагикомедия на украинският режисьор Антонио Лукич, негов дебютен игрален филм. Младият звукорежисьор и неудачник Вадим получава поръчка да запише гласовете на редки животни и птици. Майка му, която е таксиметров шофьор, заминава заедно с него из Закарпатието, като го наставлява за живота и постоянно му създава проблеми в комични ситуации. Филмът е на 20-то място в класацията на „100-те най -добри филма в историята на украинското кино“.

Награди:  Национална филмова награда на Украйна „Золота джига“, 2019 - Международен филмов фестивал в Карлови Вари - Специална награда на журито на секция „На Изток от Запад“,  2019 - 10-ти Международен филмов фестивал в Одеса - Най-добър украински филм, 2019 - Национална награда на кинокритици „Киноколо“ - Откриване на годината.

3 октомври, 17 ч.

„Благородни щураци”, Украйна, 2018 г.; Режисьор: Олександър Березан; Продуцент:; Дмитро Кравченко; Сценарий: Тарас Боровок и Дмитро Наумов; Камера: Юрий Корол; С участието на: Ирина Гришчак, Иван Шаран, Юрий Хвостенко, Павло Кружков, Олег Примогенов, Ксения Николаева, Олег Симонов, Игор Гаврилив, Ярослав Федорчук, Володимир Захаренко
Хумористична история за лвивските хаймани Бодя и Мирек, живеещи под девиза: „Да обичаш Лвив, жените и шегите“. За да им бъде живатът ярък, тези безделници се впускат в различни авантюри, оставайки при това позитивни образи. Неочаквано за себе си, те стават опекуни на непълнолетната Христя, с което техните приключения набират нова скорост.

3 октомври, 19 ч.

Алманах „Всичко започва в Киев!“-  „Всичко започва в Киев“ е сборник от късометражни филми - кратки разкази на различни теми и жанрове. Всяка лента на проекта разказва интересна човешка история, която се случва в сърцето на Европа, в невероятно красивият и харизматичен Киев.

Концептуалната идея на презентацията на Киев във формата на киноновели позволява да се демонстрират най-красивите древни и съвремени киевски панорами, архитектурни паметници, запознаване с културата на града, с известни хора от Киев, с вековни традиции и ценности, с киевските фестивали, музеи, театри, интелектуалното и артистично богатство.

Май, 26:52 мин. -  Режисьор: Виктор Придувалов
Актьор и актриса са влюбени. Те живеят в различни градове, но скоро отново ще се срещнат на една снимачна площадка. Техните герои също са влюбени. А има ли все още любов между актьорите?

Анна, 14:32 мин. - Режисьор: Олес Санин
Историята на френският монах Доминик, който е изпратен в Киев под покритие, да разследва тайна на свещените реликви, съхранявани в "града на седемте хълма". 

Клоун, 6:01 мин. - Режисьор: Саша Кириенко
Стар клоун всяка сутрин дава представления в автобуса, и когато той умира, млад полицай решава да поеме тази му роля. 

Обикновено утро, 17:25 мин. -  Режисьор: Кадим Тарасов
Един въображаем килър, герой на един филм, накарва една двойка да разберат колко са близки помежду си.

Ден за прошка (8:22) - Режисьор: Саша Кириенко
Сираче е изправено пред жестокостта на другите деца. Но единственото, за което той мечтае, е да отиде в църквата в деня за прошка и да поиска прошка за омразата си. 

Урок (3:01) - Режисьор: Михайло Илленко
Спонтанният акт на малко дете, което не иска да се раздели с баща си, разбива всички планове на семейството. Бащата решава да учи детето си, но изведнъж се оказва в ролята на ученик.