
Сутринта на Голяма Задушница се извършва заупокойна молитва в храмовете. На този ден хората носят в църквата приготвената обредна храна и вино, които се осветяват от свещеник. Обредната храна се състои предимно от варено жито и хляб. След службата вярващите се отправят към гробищата, където почиват техните покойни близки. Една част от обредната храна те оставят на гроба, а другата част се раздава на близки и познати за "Бог да прости".
Освен храна на гробищата се носи и червено вино, с което се полива гроба. Според народното вярване на този ден душите на умрелите се връщат. Те стоят до собствения си гроб. Поради това техните живи роднини им носят храна и вино. Ритуалното подаване и поливане служи за засищане на душите на починалите близки. След това се пали свещ на гроба, която вярванията осветява пътя на душите в тъмното. Така те няма да се лутат.
На следващия ден след Голямата Задушница отбелязваме един от първите пролетни празници – Месни Заговезни.
Задушниците са винаги в събота, защото в седмичния празничен цикъл, църквата е определила съботата за ден на покойните.
TNS.bg
Още от категорията

Напусна ни художникът и преподавател в АМТИИ Георги Трифонов


Средновековни битки, музика и занаяти завладяват Небет тепе
Акценти




Автомузей Марково – перфектната семейна дестинация за деня





Хиляди блокираха центъра на Брюксел в пропалестински протест
Темите на Traffic News

Потушават бунтовете в културния сектор със 150 млн. лв.
