След Задушницата и Архангеловден идва ред и на Коледните заговезни. Те се празнуват всеки път на 14 ноември и на този ден за последно се яде блажно. От 15 ноември пък започват Коледните пости.

Продължават 40 дни и приключват на 24 декември, на Бъдни вечер.

Те са вторите по продължителност след Великия пост около Великден. 

През коледните пости не е разрешено да се ядат месо и всички животински продукти – яйца, мляко, сирене, кашкавал, извара, животинска мазнина. Алкохолът, разбира се, също е забранен, с изключение на виното. Червено вино може да се употребява всеки ден в умерени количества, без да се прекалява, с изключение на сряда и петък. Виното, и то червеното, е единственият вид алкохол, който се разрешава по време на поста, защото символицира Христовата кръв.

На 25 декември е Рождество Христово и тогава трапезите са отрупани с месо и ястия с блажни съставки като яйца, сирене и други.