Пред препълнената зала „Вяра“ в Столична библиотека на 29 май посланик Борис Борисов представи първата си мащабна белетристична творба - романа „Посолство“, който издателство „Атеа“ пусна на книжния пазар преди дни. Литературната проява е част от програмата на Пролетния панаир на книгата.. Много бивши посланици, настоящи служители на МВнР, дипломати, творци и приятели уважиха премиерата на книгата, чиито сюжет обхваща близо тригодишен период (2011-2013 г.) от историята на българското посолство в Република Йемен, съвпадащ с началото и развоя на масовите протести с настояване за демократизация и сваляне на диктаторските режими в арабските страни, известни като Арабска пролет.

„Благодарен съм на страната, която ме прие като приятел и в която прекарах над 9 години от своя професионален живот, както и на обикновените трудови хора на Йемен. Арабският свят за мен се оказа съдба – там завърших висшето си образование, работих в няколко страни от този регион, там се оформих се като специалист и арабист и смятам, че съм съумял да предам обичта и уважението си към арабската култура и цивилизация и всичко, което тя е дала на света, и на членовете на моето семейство.“, обърна се към своите гости Борис Борисов.

Посланик Борисов сподели, че в романа се е опитал да направи дисекция на механизмите по която функционират държавните, обществени и социални структури и институции в Йемен и България, като голяма част от героите, положителни и отрицателни, имат своите реални прототипи в системата на Външно министерство, дипкорпуса, частния бизнес, специалните служби.

„Дори сюжетните линии в добавената, измислена реалност са подчинени на вътрешната логика на „системата“ и обичайните методи използвани от нея. Въпреки уговорката в началото на книгата, че всяка прилика с действителни лица и събития е случайна, в романа са запазени имената на значимите йеменски политически фигури - президент, министри, лидери на политически партии и обществени организации, специални пратеници на ООН, носителката на Нобеловата награда за мир за 2011 г. йеменската правозащитничка - Тауакал Караман и други. Много от ситуациите в книгата се развиват не само в Йемен, но и в България, Русия, Узбекистан, Израел. Отправна точка дала началото на интересната фабула е опита за отвличане на българския посланик в Йемен през 2012 година, но корените на този акт са заровени още в началото на 90-те години. „Опитал съм се да покажа обвързаностите, които са провокирали тези събития двадесет години по-късно.“, посочи още авторът на „Посолство“.

По думите му, романът има няколко измерения - литературно, дипломатическо, социално, дори криминално- занимателно, но що се касае до чисто литературните му достойнства, за тях трябва да се произнесат читателите и изкушените в литературата и изкуството.
„Работейки над книгата, съм обработил огромно количество документален материал, който отразява политическата действителност в страната на 100%, но при редактирането на първоначалния текст е съкратена голяма част от анализите на политическите процеси, вплетени в сюжета на романа, част, която навярно би била интересна на тесните специалисти, но се счете, че би натежала на обикновения читател, за което много благодаря на редактора Люси Варийска“.

Освен конкретния драматичен развой на сюжета, романът има амбицията да покаже и ежедневните проблеми с които се сблъскват нашите дипломати зад граница, решенията, които вземат и отражението им върху живота на българските граждани, пребиваващи в тези страни.

Авторът подчерта, че въпреки обективната критика насочена към някои негативни практики и процеси в държавната администрация, служби и ведомства, както и към техните персонални носители, трябва да се отдаде дължимото на легиона редови дипломати, разузнавачи и служители от системата за национална сигурност, работещи честно, почтено и отдадено. Затова и книгата е посветена на колегите за които дипломацията е професия и призвание, а не назначение.

От името на издателство „Атеа“ управителят Делян Илиев подчерта, че новият роман е успешен и ползотворен проект и покани Борис Борисов да разкаже за повече за Йемен.

Емоционален момент в литературното събитие бе изпълнението на родопски песни от 10-годишната внучка на автора Боряна Борисова, която вече е лауреат на много певчески фолклорни фестивали и конкурси. Доста въпроси бяха зададени от присъстващите в залата, на които посланик Борис Борисов отговори изчерпателно.

В края на срещата гостите получиха автографи от посланик Борисов, а млади служители на министерство на външните работи си направиха снимки за спомен с опитния дипломат от кариерата.