Поради голям читателски интерес, издателство „Атеа“ пусна ново издание на романа „Ъпдейт“ на Асен Сираков. Романът вече е на книжния пазар с нова корица и визия.

„Първият тираж се изчерпа за кратко време и заради многобройни запитвания от наши читатели, не можеше повече да отлагаме и отпечатахме втори тираж на книгата“, коментира издателят Делян Илиев. Той допълва, че новото издание е и с добавено подзаглавие „Продължавам промяната“, ориентирано към опитите на главния герой да промени живота си.

„Ъпдейт“ е съвременен роман, издържан в любимия за автора литературен стил – парадоксален реализъм, в който са написани повечето му произведения. В този смисъл той е и един от първопроходците на този стил у нас и един от най-ярките му представители.
Главният герой на романа Стефан Танталов, който е психоаналитик, с купена диплома и с многобройна клиентела, която ловко успява да поддържа, в един прекрасен ден решава да обнови изцяло живота си – мисъл, която е спохождала мнозина от нас.

Подобна мисъл винаги е изглеждала реална и осъществима, свързана единствено с време, воля и интелект, но дали е така?

„Всеки човек иска на някакъв етап от живота си да го обнови, да предприеме ъпдейт, това се случва и с главния герой, който точно на 8 март изведнъж открива, че животът му е пълен провал и иска да го промени. Отделен въпрос е, дали сме в състояние да правим подобни житейски промени и докъде успяваме…“, споделя Сираков.

Асен Сираков посочва защо предпочита тази „технология“ на построяване на сюжета и стила „парадоксален реализъм“:
„Парадоксалният реализъм – това е чист реализъм, но както в Комедия дел арте, той е концентриран и често се развива в рамките на една сцена. Там съдбите на героите се преплитат странно, което не е невъзможно в живота, но много рядко се случва. Но в едно художествено произведение, аз предпочитам такъв подход, защото човек може да разгърне много пластове едновременно, за да “оправдае“ посланието.“
Както повечето произведения на Асен Сираков, и този му роман е изпълнен с много свеж хумор и комични ситуации.

Въпреки, че „Ъпдейт“ се изчита на един дъх, темите за размисъл, които „Ъпдейт“ оставя след себе си, не са за един дъх. Те ни карат за кой ли път да се вгледаме в „желаното и възможното“, „въображаемото и действителното“, „познаваемото и непознаваемото“.
Романът предстои да излезе и на италиански език, съобщава още издателят Делян Илиев.