Италианската пица е предпочитана от малки и големи както за обяд, така и за вечеря. Ето една лесна рецепта за приготвянето на пица в домашни условия. 

Необходими продукти:
40 гр. жива мая
330 гр. топла вода
30 гр. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
600 гр. брашно 

За гарниране:

300 гр. доматено пюре
200 гр. моцарела
100 гр. варена царевица /по желание/
Колбас /по желание/
Пармезан
Кашкавал
Пресен босилек
Риган

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в част от водата със захарта ималко брашно на рядка каша. Оставяме маята да шупне. Замесваме тесто с втасалата мая, останалото количество вода, зехтин, брашно и сол.

Слагаме брашно постепенно докато тестото спре да лепне. Омесваме меко и
еластично тесто и го оставяме да втаса в тенджера намазана с мазнина и похлупена с капак. Когато удвои обема си, е втасало.
Поръсваме масата с брашно и изваждаме тестото върху нея.

Разделяме тестото на 6 броя топчета и ги оставяме в тава поръсена
с брашно, покрити с кърпа, за да не образуват коричка. Оформяме пиците като вземем едно топче и с ръце направим кръг, а с пръсти
бордюр на кръга. Тестото трябва да се разтяга като го премятаме от длан на длан.

Ако не се разтяга, го оставете за няколко минути да се отпусне. Гарнираме пиците по желание според желанията. Когото сме разтеглили пицата, я поставяме върху хартия за печене,
а отдолу кухненска дъска. Гарнираме пицата с доматен сос и по избор с останалите продукти. Поръсваме със зехтин. Мятаме пицата с помощта на дъска в предварително загрята фурна на 200 градуса, върху решетката на фурната като оставяме пицата с хартията за
печене и приплъзваме. Дъската я изваждаме.

Повтаряме с друга хартия за печене на друга дъска същата процедура. Изпечената пица я изваждаме с първата дъска като придърпаме хартията на дъската. Върху решетка приплъзваме готовата пица от хартията да изстине.

Гарнираме с пресен босилек.

Да ви е сладко!

Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg