Отдавна е известно, че сладките изкушения могат да бъдат както здравословни, така и вкусни. Днешното ни предложение за едно такова лакомство е невероятната какаова торта с фъстъчено масло.
Необходими съставки:
Относно блата:
200 грама фурми
80 грама бадеми
2 супени лъжици кокосово масло
1 чаена лъжичка ванилов аромат
Относно пълнежа:
250 грама слънчогледови семки, накиснати във вода за една нощ или поне 4 часа преди това
130 грама разтопено кокосово масло
400 мл кокосово мляко от консерва
сок от 1 лимон
6 супени лъжици мед
2 супени лъжици органично какао
2 супени лъжици фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
1. Смелете бадемите, след това добавете фурмите и мелете, докато получите лепкава смес (не трябва да е като качамак, може да има парченца фурми и бадеми). Добавете кокосовото масло и аромата на ванилия и смелете още малко.
2. Сложете сместа във форма, застлана с хартия за печене, и я притиснете добре.
3. Смесете съставките за пълнежа в блендер, с изключение на какаото и фъстъченото масло и разбъркайте, докато получите хомогенна смес.
Разделете пълнежа на две части и добавете какаото в едната част и фъстъченото масло в другата и смесете добре двете смеси в блендер.
5. Изсипете какаовия пълнеж върху блата и го разпределете равномерно, след което го приберете в хладилника за един час.
6. След час нанесете пълнежа от фъстъчено масло и върнете тортата в хладилника за още час.
7. За да се втвърди тортата, най-добре е да я оставите във фризера или хладилника за още 2-3 часа през нощта.
8. За декорация разтопете тъмния шоколад с малко кокосово масло, залейте тортата и поръсете с накълцани бадеми.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква