Ако се чудите какво да приготвите за закуска, ето едно вкусно предложение - тутманик със сирене.
Необходими продукти:
600 гр. брашно (около)
250 мл. топло прясно мляко
3 яйца (един жълтък за намазване)
1 кубче жива мая
1 с. л. захар
1/2 с. л. оцет
2 с. л. олио
1/2 с. л. сол
200 гр. краве сирене
50 гр. краве масло
50 гр. свинска мас ( разтопени за намазване на корите)
Сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Размиваме маята с топло мляко, захарта и малко брашно. Оставяме я покрита да шупне. Замесваме тесто с актевираната мая, 2 с. л. олио, 1/2 с. л. оцет, 1 /2 с. л. сол, двете яйца, един белтък и брашно. Оставяме го да втаса покрито докато удвои обема си. Разделяме го на шест еднакви топки. Топим всяка в разтопеното масло смесено със свинска мас. Залепваме по две топки и разтегляме с ръце или точилка. Намазваме кората с мазнина. Отгоре слагаме втората кора от две топки разточена и намазана с мазнина. Последната кора също от две топки разточена и намазана слагаме върху другите две кори и поръсваме със сирене и навиваме на руло. Режем на 5 см. широчина и обръщаме охлювчетата да легнат. Подреждаме ги в намазнена тава едно до друго. Оставяме тавата покрита да втаса за 30 мин.
Намазваме тутманика с разбит жълтък, 1 с. л. олио, 1 с. л. прясно мляко и поръсваме със сусам.
Печем в предварително загрята фурна само отдолу на 180 градуса до златист
цвят. Да ви е сладко!
Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GlasNews.bg
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен