
Ако сте опитвали боров мед, то сигурно познавате неповторимия му вкус на ароматна борова гора. Но той не само е вкусен, а и адски полезен, защото действа като имуностимулант. Лечебните свойства на шишарките се обясняват просто - борът е едно от най-популярните растения, което съдържа висока концентрация на фитонциди. Фитонцидите са биологично активни вещества, които убиват или инхибират растежа и развитието на бактерии, както и микроскопични гъби и протозои.
Важно е да знаем, че за да се отключат лечебните свойства на шишарките, те се берат, когато са зелени. Узрелите и паднали на земята може да използвате само за украса.
Необходими продукти:
- шишарки - 90 зелени
- вода - 3 л
- захар - 1.5 кг
- лимонтузу - 1.5 ч.л.
Начин на приготвяне:
- Измийте шишарките добре и ги разполовете. Сложете ги да се варят с водата, докато течността се редуцира наполовина.
- Оставете така всичко да престои за 24 часа. След това прецедете и добавете захарта. Отново сложете да се вари за около 10-15 минути след завирането.
- Накрая объркайте с лимонтузуто и след няколко минути снемете от котлона меда от борови шишарки.
Още от категорията

Рецепта за хрупкава ягодова пита

Как лесно да си приготвим крокети със сирена

Как да си направим вкусен десерт: Панакота с кафе
Акценти


Снежна покривка изненада Родопите


Катастрофа край Пловдив, огнеборци са вадили човек от кола

Уволнението на Винчев: Грешка или несправедливост?



