За това вкусно лате ще ви трябват около 10 минути и със сигурност ще ви хареса, ако сте фенове на кафето и искате да експериментирате.
Необходими съставки:
120 ml филтърно кафе или 2-4 еспресо капсули
1 супена лъжица масло
1 чаена лъжичка аромат на шам фъстък или смлян шам фъстък
2 супени лъжици захар или подсладител по ваш избор
1/2 супена лъжица кафява захар
1-2 капки зелен оцветител за храна или спирулина, бита сметана и натрошени шам фъстък по ваш избор
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в малка тенджера на умерен огън, като бъркате непрекъснато до златисто кафяво. След като цялото масло се стопи, изсипете го в малка купа.
Загрейте млякото в микровълновата, докато стане горещо, но не кипва. Можете също така да направите пяна за по-искрящо лате. След като млякото се затопли, разбъркайте го с аромата на шам фъстък или смлян шам фъстък, половината масло и захар.
Бъркайте, докато се смеси добре. Разделете млечната смес в две чаши и залейте с еспресо или филтрирано кафе.
В малка купа смесете останалото масло и кафявата захар, за да направите заливка. Ако използвате бита сметана, разделете я равномерно на двете чаши.
Гарнирайте кафето си с няколко капки зелен оцветител за храна или спирулина, бита сметана или смлени шам фъстъци.
Насладете се!
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен