Всеки, който види това произведение на изкуството, иска да го опита. Със сигурност след това ще поиска още едно парче. Ето я рецептата за истинска Шарлота с малини
Необходими продукти:
1 пакет от 400 гр. бишкоти
3 бр. пандишпанени платки готови ( или домашно приготвени)
Продуктите за сладкарския крем:
1 л. прясно мляко
4 бр. жълтъци
100 гр. брашно
7 с. л. захар ( на вкус)
2 бр. ванилия
12 гр. желатин
300 мл. течна сметана
2 с. л. пудра захар
500 гр. малини (ягоди, праскови, кайсии или други сезонни плодове според вкуса)
Начин на приготвяне:
Накисваме желатина предварително в студена вода да го покрие. Чакаме около 10 минути, докато набъбне ( водата да е абсорбирала). Сваряваме млякото. Разбиваме с тел жълтъците със захарта, брашното и 200 мл. прясно мляко. Постепенно наливаме от горещото мляко,
за да уеднаквим (темперираме) температурите на двете смеси. Прецеждаме яйчената смес към млякото и варим при непрекъснато бъркане докато забълбука и отстраняваме от котлона. Добавяме набъбналия желатин в топлия крем и разбъркваме. През цялото време внимаваме да не сготвим яйцата. Разбъркваме с тел.
Слагаме ванилията и разливаме сладкарския крем в изплакната тава със студена вода.
Покриваме крема със стреч фолио, така че повърхността да полепне по среч фолиото. Тази процедура се прави, за да не образува коричка. Оставяме го да изстине и преди да стегне, ако е достатъчно охладен, му прибавяме избитата сметана. Тя се разбива с 2 с. л. пудра захар до меки връхчета, ако е пребием, ще се пресече и маслото, ще излезе. Разбъркваме яйчния крем с избитата сметана като постепенно на порции прибавяме от нея да се получи пухкав мус. Подреждаме тортата във форма за торта с подвижно дъно. Нареждаме бишкотите вертикално по стената на ринга плътно една до друга с плоската страна на вътре. Става като ограда. Всяка една бишкота потапяме в прясно мляко за кратко и редим. Потопяваме, вадим и редим.
Изрязваме платката с помоща на ножица за дъно на тортата. Поставяме дъното и с четка напояваме платката с прясно мляко лекичко. Сипваме крема. Цялото количество мус се разпределя на три части. След това повтаряме и с другите две платки същото като завършваме с мус. Отгоре нареждаме малините, предварително измити и оставени върху домакинска хартия да се отцедят. Прибираме тортата в хладилник за една нощ. Изваждаме я от формата като повдигаме подвижното дъно на горе от ринга. Връзваме тортата с панделка. Може да си презентирате Шарлота в чаша. Без да правим торта подреждаме бишкоти, мус и плодове според сезона в чаша. Да ви е сладко! За домашна пандишпанена платка може да ползвате рецептата за пандишпанено руло.
Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква