
Вече е септември и въпреки че повечето хора все още са ваканционно настроение, е време да помислим за зимнината. И, разбира се, за вкусната домашна лютеница. Любимият на малки и големи деликатес има хиляди разновидности в различните краища на страната. Някои я предпочитат с повече домати – както я приготвят в Първомайско. Други – с повече капия, както в района на Куртово Конаре, където се отглеждат и най-вкусните чушки.
Ето една изпитана рецепта, която може да използвате тази година:
Продукти:
12 кг червени чушки (капия)
5-6 кг домати
2 кг патладжани
олио
сол
захар (за регулиране на киселината на доматите)
черен пипер
кимион
Приготвяне:
Изпичаме чушките и патладжаните. Изчистваме доматите и ги смиламе през машинката за месо.
Варим – първо само доматения сок, след което добавяме чушките и патладжаните. В началото без олио, като така целим да изври водата. Едва когато лютеницата е почти готова, слагаме мазнината и бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, за да не загори. Добавяме сол и захар на вкус.
След като махнем тавата от огъня, овкусяваме с черен пипер и кимион.
Пълним бурканчетата и стерилизираме за 20 минути, за да се запечатат капачките.
Още от категорията

Рецепта за хрупкава ягодова пита

Как лесно да си приготвим крокети със сирена

Как да си направим вкусен десерт: Панакота с кафе
Акценти


Снежна покривка изненада Родопите


Катастрофа край Пловдив, огнеборци са вадили човек от кола

Уволнението на Винчев: Грешка или несправедливост?



