Вече е септември и въпреки че повечето хора все още са ваканционно настроение, е време да помислим за зимнината. И, разбира се, за вкусната домашна лютеница. Любимият на малки и големи деликатес има хиляди разновидности в различните краища на страната. Някои я предпочитат с повече домати – както я приготвят в Първомайско. Други – с повече капия, както в района на Куртово Конаре, където се отглеждат и най-вкусните чушки.

Ето една изпитана рецепта, която може да използвате тази година:

Продукти:

12 кг червени чушки (капия)

5-6 кг домати

2 кг патладжани 

олио

сол 

захар (за регулиране на киселината на доматите)

черен пипер

кимион

Приготвяне:

Изпичаме чушките и патладжаните. Изчистваме доматите и ги смиламе през машинката за месо.

Варим – първо само доматения сок, след което добавяме чушките и патладжаните. В началото без олио, като така целим да изври водата. Едва когато лютеницата е почти готова, слагаме мазнината и бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, за да не загори. Добавяме сол и захар на вкус.

След като махнем тавата от огъня, овкусяваме с черен пипер и кимион.

Пълним бурканчетата и стерилизираме за 20 минути, за да се запечатат капачките.