В студените периоди от годината е важно да не посягаме само към тежките ястия особено ако физическата ни активност е намаляла. Затова ви представяме една идея за свежа и полезна салата с кускус и риба тон.
Ще ви трябват:
- 300 г кускус
- 1 консерва риба тон в зехтин
- 1 авокадо
- 1 консерва нахут (400 г)
- 1 късоплодна краставица
- 100 г сирене фета
- 1/2 връзка босилек
- 1/2 връзка кориандър
- сол и черен пипер
- зехтин екстра върджин
- 2 лимона, сок
Запрятайте ръкави и:
- Загрейте 1 с.л. зехтин в тенджера и в него запържете кускуса до златисто като разбърквате непрекъснато, за около 3-5 минути. Намалете силата на огъня и добавете гореща вода (2 ч.ч. вода на 1 ч.ч. кускус).
Захлупете и гответе 15 минути. След това прецедете кускуса и го оставете да изстине. - Обелете и нарежете краставица на кубчета. Разрежете авокадото на две, отстранете костилката и издълбайте вътрешността на двете половини. Нарежете ги на кубчета. В голяма купа сложете нарязаната краставица и авокадо. Добавете нарязаните листа босилек, както и половината нарязани листа кориандър, рибата тон и прецедения нахут. Добавете кускуса в купата. Натрошете сиренето отгоре.
- В купа изстискайте лимоновия сок, добавете зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
- Залейте салатата и разбъркайте много добре. Поръсете с останалите листа кориандър.
Рецепта по: Джъстин Скофийлд
Изпрати на приятел:
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен
29.12.24 21:46
17666
Сочно шоколадово брауни с ганаш
29.12.24 21:46
19737
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар
29.12.24 21:46
13884