Пържените тиквички и пържени патладжани нямат равни! Да, това наистина е така! Тези два зеленчука определено са най-вкусни, когато са пържени. Но пък грижейки се за фигурата и здравето си търсим и други вкусни варианти за тяхното приготвяне. И намираме! Рецептата за печени патладжани с таханов сос е толкова лесна за приготвяне и толкова вкусна като резултат, че определено е достойна да се нареди до любимите пържени патладжани.

Необходими продукти:

За патладжаните

патладжан - 2 броя
зехтин - 2 супени лъжици
сол - 1 чаена лъжица

За тахановия сос

сусамов тахан - 2 супени лъжици
кисело мляко - 1/2 чаена чаша
чесън - 1 скилидка
лимонов сок - 1 супена лъжица

Начин на приготвяне: 

Първата стъпка от рецептата за печени патладжани с таханов сос е приготвянето на патладжаните. Избирате леки патладжани, който се усещат по-въздушни. Колкото по-тежки и плътни са, толкова по-голяма е вероятността да имат голяма твърда част със семки, което ги прави трудни за приготвяне. Патладжаните измивате, отрязвате дръжката и нарязвате на филийки по дължина, или пък на колелца.

Поръсвате със сол за около 3-4 минути, докато си приготвите тавате за печене. Използвате голяма тава, най-добре тавата на фурната. Поставете върху нея лист хартия за печене и намажете със зехтин. Отцедете патладжаните от отделента вода и ги наредете в тавата, пише supichka.com. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути, след което извадете тавата, обърнете всяко парченце патладжан и печете за още 5-6 минути.

Междувременно с блендер разбиваме киселото мляко, тахана, лимоновия сок и чесъна до получаване на хомогенна смес. Сервирате печените патладжани поляти с тахановия сос. Може да комбинирате печените патладжани с нарязан на ситно домат и така да добавите тахановия сос, за още по-богат вкус.

 

 

Снимка: supichka.com