Рецептата за пиле Капрезе стъпва на рецептата за салата Капрезе, която е една от любимите салати не само в България, а в световен план. Подобно на популярната салата, пилето Капрезе залага на няколко от най-любимите съставки - домати, босилек, моцарела. Всички те се комбинират повече от добре с пилешкото месо. Едно изключително леко, много лятно основно ястие, което ще приготвите за нула време и ще очаровате всички. Подходящо за посрещане на гости, както и за леката бърза вечеря вкъщи, за приготвянето на пиле Капрезе са ни нужни около 40 минути, качествено пилешко месо от Лудогорско пиле и разбира се - подходящо настроение.
Необходими продукти:
пилешко месо - 600 грама
чери домати - 1 чаена чаша
моцарела - 2 топки
босилек - 1/2 чаена чаша
пресен или 1 супена лъжица сух
чесън - 2 скилидки
олио - 2 супени лъжици
балсамов оцет - 1/3 чаена чаша
захар - 1 супена лъжица
черен пипер - 1/2 чаена лъжица
Първата стъпка от рецептата за пиле Капрезе е изборът и подготовката на пилешкото месо. Избирате качествено охладено пилешко филе с доказан произход, като пилешкото от Лудогорско пиле. Поръсвате месото със сол и черен пипер, втривате ги добре в месото и запържвате в тиган с незалепващо покритие, в който сте сгорещили мазнината за около 3-4 минути от всяка страна.
Отстранявате пилето и в същия гиган добавяте почистения и ситно нарязан чесън, запържвате за минута,като разбърквате непрекъснато. Добавяте балсамовия оцет и захарта, и след като сместа заври - добавяте парчетата месо. Глазирате ги от двете страни и добавяте чери доматите и пресния босилек, пише supichka.com. Вигани е по-добре да използвате пресен босилек, но в случай че нямате такъв под ръка - заменете го със сух. Слагате капак на тигана и оставяте да поври около 10 минути на слаб огън.
Междувременно нарязвате моцарелата на филийки. Махате капака, нареждате моцарелата върху ястието, слагате отново капака и спирате котлона. Оставяте за около 5 минути, за да се разтопи сиренето,след което вашето пиле Капрезе може да бъде сервирано. Преди сервиране може да поръсите с листа пресен босилек.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш