Сезонът на киселото зеле настъпи. Освен че е много полезно, то влиза в състава и на много гозби. Предлагаме ви рецепта на постни сарми с кисело зеле и гъби. Много подходящи са за трапезата на Бъдни вечер, но и за всеки делничен ден. Приготвят се с много подправки и зеленчуци, коети ги прави богати на вкус.
Необходимите продукти са: праз - 1 стрък, олио - 150 мл, чесън - 3 скилидки, гъби - 300 грама пресни, моркови - 1 брой, целина - 0. 5 глава, доматен сок - 100 мл, червен пипер - 1 с.л., ориз - 200 грама, черен пипер - на вкус, кисело зеле - 1 глава малка, чубрица - 1 щипка,,джоджен - 5 - 6 листенца, зелев сок - 200 мл.
Приготвяне:
Нарежете зеленчука, праза и чесъна на ситно, гъбите и целината на малки кубчета а моркова на ренде. В дълбок тиган нагрейте половината олио, към него прибавете праза, целината, гъбите и моркова.
Запържете за около 10 минути и добавете ориза. Когато оризът придобие стъклен цвят добавете доматения сок, подправките и запържете за кратко.
Добавете 200 мл топла вода и посолете, варите на бавен огън докато ориза поеме водата при непрекъснато бъркане.
С така приготвената плънка завийте сармички, наредете ги в тава и залейте със зелевия сок и останалата част олио.
Завийте тавата с алуминиево фолио и я поставете в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете за 1 час, след което премахнете фолиото и доизпичате за 15-20 минути.
Постните сарми с гъби и ориз са готови.
Източник: gotvach.bg
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за постен тиквеник за Бъдни вечер
Сочен огретен от тиквички с много кашкавал
Рецепта за питка за Бъдни вечер
Акценти
Виж всички
Румен Радев започва консултациите за ново правителство
Тормозят жена от София, бореща се срещу незаконни постройки
Заря за пловдивската гордост: Радина Величкова навърши 18