Ако искате да се насладите на истинския вкус на шоколадa, това е точната торта за вас. Приготвя се бързо и лесно, а вкусът е божествен.
Този сладкиш е гениален, защото не съдържа брашно и е подходяю за различни тържества или просто като изненада за любим човек.
Съставки:
- 200 г несолено масло плюс допълнително за намазване на тавата
- 200 г тъмен шоколад 70% какао
- 1 супена лъжица кафе
- 6 големи яйца
- 250 г захар
- 70 г какао на прах плюс допълнително за поръсване
Подготовка:
Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете 20 см форма с малко масло и сложете хартия за печене. Поставете огнеупорен съд върху тенджера с вряща вода на умерен огън. Сложете едро нарязания шоколад и нарязаните на кубчета масло в огнеупорния съд и оставете да се разтопи, като от време на време разбърквате, за да направите сместа гладка и блестяща. Внимателно свалете съда от котлона, разбъркайте с кафето и оставете сместа леко да се охлади.
Разделете жълтъците и белтъците в две отделни купички. Разбийте белтъците за около минута или две. Добавете захар към жълтъците и бъркайте в продължение на 7 минути или до бледожълто. Изсипете какао на прах и малко сол в сместа, след което пак разбъркайте с леки движения, за да се съчетаят добре. След това смесете разтопената шоколадова смес и накрая, леко разбъркайте белтъците, припокривайки сместа с шпатула, докато стане фина и гладка.
Прехвърлете сместа в подготвената форма и я поставете в предварително загрята фурна. Печете за около 1 час или докато клечката за зъби, забита в тестото, излезе чиста. Оставете тортата да се охлади напълно, след което украсете с плодове по ваш избор и какао на прах.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш