
Извънредното полежение ни постави в ситуация, в която почти всеки преоткри в себе си скрити таланти. Един от тях е готвенето. Днес ще ви запозная с една много лесна и бърза рецепта за домашни мъфини, даже и да не притежавате в себе си умения на мастър шеф. Рецептата е за 24 броя мъфини.
Продукти:
- 2 яйца
- 1 кофичка кисело мляко /500гр./
- 1 ч.л. сода бикарбонат /загасена в кисело мляко/
- 50 гр. олио
- брашно около 300 - 400гр. /добавя се толкова, колкото сместа да стане на гъста каша/
- сирене около 150 - 200гр. /натрошено; може и повече, според предпочитанията/
- сусам
Начин на приготвяне:
Разбъркваме яйцата в дълбока купа с вилица. Добавяме /загасяме/ содата бикарбонат към киселото мляко и разбъркваме, тази смес я изсипваме при яйцата. След това добавяме и олиото и отново разбъркваме. Пресяваме брашното и го добавяме по малко, докато стане гъста каша. Прибавяме към сместа натрошеното сирене и разбъркваме.
Готовата смес се разпределя с помощта на 50 грамова лъжица за сладолед в 24 силиконови форми. Ако не разполагате с 24 форми, може и в 12, но ще се пекат на два пъти. Сместа се разпределя по равно във всяка форма, като количеството трябва да е малко повече от половината форма, за да има място мъфината да бухне. След това поръсваме със сусам.
Ако не разполагате със силиконови форми, може да изпечете сместа в тава, покрита с хартия за печене, като я намажете с олио, резултатът ще бъде солен кекс.
Изпичане:
Печем на предварително загрята фурна на 180 °/само отдолу, за да бухнат мъфините или соления кекс./ Готови са, когато добият златист цвят. Проверяваме дали са готови с дървена клечка, ако клечката е суха, са изпечени.
Надяваме се, че рецептата ще ви бъде полезна. Очаквайте още авторски рецепти на Надежда Сотирова от Glas.bg.
Още от категорията

Как да си приготвим енергийни бонбони без захар


Рецепта за вкусно ягодово тирамису
Акценти




Неработещи светофари предизвикват хаос в Пловдив



Студент в Пловдив разби световната наука

