Представяме ви идея за свежа есенна салата с тиква, която съчетава сладко, солено и хрупкаво. Тя е изключително полезна за здравето, защото съчетава сезонни зеленчуци и плодове, богати на витамини, антиоксиданти и фибри, които подпомагат имунната система, подобряват храносмилането и носят естествена енергия.
Съставки:
-
300 г тиква (нарязана на кубчета)
-
1 малка глава червено цвекло (сварено или печено, нарязано на кубчета)
-
1 ябълка (нарязана на тънки резенчета)
-
50 г орехи или тиквени семки
-
50 г рукола или микс от салатни листа
-
50 г сирене фета или козе сирене (по желание)
-
2 с.л. зехтин
-
1 с.л. балсамов оцет
-
1 ч.л. мед
-
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
-
Загрей фурната на 200°C. Подреди кубчетата тиква върху тава, покрита с хартия за печене, поръси с малко зехтин, сол и пипер. Запечи за около 20–25 минути, докато омекне и леко карамелизира.
-
В малка купичка смеси зехтина, балсамовия оцет и меда. Подправи със сол и пипер.
-
В голяма купа сложи руколата, тиквата, цвеклото и ябълката. Добави орехите и сиренето.
-
Полей с дресинга и леко разбъркай, за да се смесят вкусовете, без да се смачка салатата.
-
Сервирай веднага, докато тиквата е топла и ароматна.
Още от категорията
Виж всички
Как да си приготвим вкусни пилешки гърди на тиган
Рецепта за зеленчукова супа с тиква против вируси и грип