Представяме ви идея за свежа есенна салата с тиква, която съчетава сладко, солено и хрупкаво. Тя е изключително полезна за здравето, защото съчетава сезонни зеленчуци и плодове, богати на витамини, антиоксиданти и фибри, които подпомагат имунната система, подобряват храносмилането и носят естествена енергия.

Съставки:

  • 300 г тиква (нарязана на кубчета)

  • 1 малка глава червено цвекло (сварено или печено, нарязано на кубчета)

  • 1 ябълка (нарязана на тънки резенчета)

  • 50 г орехи или тиквени семки

  • 50 г рукола или микс от салатни листа

  • 50 г сирене фета или козе сирене (по желание)

  • 2 с.л. зехтин

  • 1 с.л. балсамов оцет

  • 1 ч.л. мед

  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрей фурната на 200°C. Подреди кубчетата тиква върху тава, покрита с хартия за печене, поръси с малко зехтин, сол и пипер. Запечи за около 20–25 минути, докато омекне и леко карамелизира.

  2. В малка купичка смеси зехтина, балсамовия оцет и меда. Подправи със сол и пипер.

  3. В голяма купа сложи руколата, тиквата, цвеклото и ябълката. Добави орехите и сиренето.

  4. Полей с дресинга и леко разбъркай, за да се смесят вкусовете, без да се смачка салатата.

  5. Сервирай веднага, докато тиквата е топла и ароматна.