Не са малко суперхраните през есента, които си заслужават прозвището. Тези специални храни и напитки могат да преборят много болести, както и да предпазят човек от развиването на рак, инфаркти, инсулти, сърдечни заболявания или други неприятни болести. Боровинките, на пример, лесно изкарват свободните радикали извън тялото с антиоксидантите, които съдържат.
Да се обърнем към органичните суперхрани през есента
Природата е пълна със суперхрани, чиито молекули и съдържание помагат на тялото ни да се чувства добре. Факт е, че много от плодовете или зеленчуците се срещат в естествено състояние само в определено време от годината. Начинът на хранене и диетите могат да следват сезонността. Включването на сезонни плодове и зеленчуци в хранителния режим донася аромата на есента и у дома.
Следните храни са най-добри по време на есента:
Сладки картофи и тиква
Не е трудно човек да се влюби в аромата и голямото количество на витамин А, който се съдържа в семейството на “тъмно оранжевите зеленчуци”.
Тиквата е добър източник на витамини A, C, E и витамини от група В и фибри. Богата е на минерали като калий, желязо, калций, магнезий, фосфор, мед, манган, натрий и цинк.
Благодарение на високото съдържание на калий, тиквата предпазва от редица заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. А семките съдържат вещества, от които се произвеждат лекарства за сваляне на холестерола.
Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветните зеленчуци помагат за поддържането на добра и здравословна памет.
Зеленчуците от тази група, които да ядете, са: ряпа, зеле, брюкселско зеле, карфиол, къдраво зеле и броколи. В допълнение към способността им да подсилват паметта, кръстоцветните зеленчуци могат да предпазят организма от различни тежки заболявания. Хората могат също така да си набавят витамини, минерали, антиоксиданти и фибри от тези сочни зеленчуци.
Нарове
Наровете са силни антиоксиданти, които предпазват мозъка и подсилват паметта. Изследванията сочат още, че помагат за превенция от втвърдяване и изтъняване на артериите.
Цвекло
Цвеклото е полезно за две неща. Първо, цвеклото е богато на фолати или фолиева киселина, хранително вещество, което предотвратява ембрионални дефекти на невралната тръба. Второ, цвеклото съдържа betacyanin, който притежава способността да се бори с рака. Те са особено полезни за превенция и лечение на рак на дебелото черво.
Род Лукови
Луковите растения са добри за намаляване на канцерогените и други токсини, които могат да повредят черния дроб. Проучванията сочат, че биха могли да помогнат при случай на рак и сърдечни заболявания.
В Род Лукови са лук, чесън, див лук, шалот.
Бобови
Възползвайте се от ниската цена и многообразието при готвенето на бобовите култури. Тези хранителни продукти са комплекс от въглехидрати, фибри, калий, фолиева киселина, антиоксиданти и протеини.
Чай
Преимущество на чая е че съдържа поддържащи сърцето антиоксиданти – катехини. Антиоксидантът е причина за заздравяване на артериалните стени и възпрепятстват съсирването на кръвта.
Зехтин
Хората с риск от сърдечни заболявания имат добри новини относно зехтина. Изследване на маслиновото масло, използвано в средиземноморските диети, показва, че маслиновото масло може да намали риска от смърт от болести на сърцето с около 50%. Това се дължи на факта, че маслиново масло съдържа мононенаситени мазнини. Зехтинът също така съдържа антиоксиданти.
Червено вино/ Сок от грозде
Гроздето съдържа значително количество витамини като B6, B1 и C, но е много по-ценно заради фитовеществата, които съдържа – феноли. Фенолите, съдържащи се в кожата на гроздето, намаляват риска от развиване на сърдечни заболявания, пише e-zdravey. Един от тези феноли е ресвератрол, естествено съединение, което има противовъзпалителни, противоракови и антиоксидантни свойства.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш