Тази леко ферментирала салата от зеле и червено цвекло е истинско богатство за зимната трапеза – едновременно свежа, ароматна и изключително витаминозна.
Приготвя се лесно, съхранява се дълго и носи характерния вкус на домашната "въздушна" туршия, позната в много източноевропейски кухни.
Необходими продукти:
- зеле - 2 кг
- червено цвекло - 1 кг
- моркови - 500 г
- сол - 2 с.л.
- захар - 2 с.л.
- оцет (6%) - 200 мл
- вода - 1 л
- дафинов лист - 3 бр.
- черен пипер на зърна - 10 бр.
- олио - 100 мл
- люта чушка - 1 бр.
Начин на приготвяне
Зелето се измива, почиства и нарязва на фини ивици. Морковите и червеното цвекло се настъргват едро, след което всички зеленчуци се смесват в голям съд. Посоляват се и се намачкват леко с ръце, за да омекнат и да пуснат сок.
В отделен съд се подготвя марината: водата се загрява заедно със захарта, оцета, олиото, дафиновия лист и зърната черен пипер. След кратко кипване течността се оставя леко да се охлади и с нея се залива зеленчуковата смес.
Всичко се разбърква добре, след което салатата се разпределя в буркани и се притиска плътно, за да не остане въздух. По желание във всеки буркан може да се сложи по парченце люта чушка. Долива се останалата марината до ръба.
Бурканите се затварят здраво и се прибират на хладно и тъмно място. Няма нужда от стерилизация – леката ферментация запазва салатата свежа. Готова е за консумация след около седмица. От това количество обикновено се получават четири буркана по 800 мл.
Тази салата е традиционна за България, Русия и Украйна и впечатлява с баланса между нежната сладост на цвеклото, хрупкавостта на зелето и ароматните подправки. Богата е на фибри, желязо и витамин C, а вкусът ѝ я прави подходяща както като гарнитура, така и като самостоятелна разядка.
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за содена питка за Бъдни вечер
Рецепта за боб с гъби в гювеч за Бъдни вечер