Тиквичките отново са в менюто ни, затова се възползвайте от изобилието на този нискокалоричен зеленчук и направете вкусно ризото.

Необходими съставки:

300 грама пресни тиквички
200 грама ориз арборио
50 грама настърган пармезан
50 грама масло
2 супени лъжици заквасена сметана
2 скилидки чесън
2 клонки мащерка или друга подправка
1 лимон
1 глава лук
1 зеленчуков бульон
сол и черен пипер по желание

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото на слаб огън и смесете ситно нарязания лук. Ще ви отнеме около пет до седем минути.

2. Добавете накълцания чесън и разбъркайте всичко заедно още минута.

3. Добавете ориза към маслото и разбъркайте още 1-2 минути.

4. Разтопете зеленчуковия бульон в литър гореща вода. Започнете бавно да добавяте водата към ориза, като разбърквате непрекъснато, докато се изразходва цялата течност или оризът се свари напълно. Ще ви отнеме около 15 до 20 минути.

5. Няколко минути преди края на готвенето добавете нарязаните на кубчета тиквички, сока от един прясно изцеден лимон и подправките.

6. По желание добавете сол и черен пипер.

7. Когато оризът е готов, добавете заквасена сметана, настърган пармезан и малко лимонова кора. Сервирайте със сезонна салата.