Няма по-уютно усещане от аромата на прясно изпечен домашен кекс, който се разнася из кухнята в неделна сутрин. Тази рецепта комбинира два любими вкуса — ванилия и какао — в пухкав, нежен и сочен сладкиш, който ще се превърне в любимец на малки и големи.

Необходими съставки:

  • 350 г брашно
  • 200 г меко масло
  • 240 г кристална захар
  • 5 яйца (средно големи, на стайна температура)
  • 1 шушулка ванилия или 3 капки ванилова есенция
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 4 с.л. натурално какао на прах
  • 150 мл прясно мляко
  • ⅓ ч.л. сол
  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа сложете мекото масло и захарта. Разбийте с миксер до получаване на пухкав крем.
  2. В отделна купа разбийте леко яйцата. Добавяйте ги постепенно към масления крем, като разбивате непрекъснато.
  3. Щом сместа стане гладка, добавете солта и млякото, като продължавате да разбивате.
  4. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавяйте на части към сместа, докато получите хомогенно тесто.
  5. Разделете тестото в две купи.
  6. Към едната част добавете пресятото какао и разбъркайте добре.
  7. Към другата част прибавете ванилията (семената от шушулката или ваниловата есенция).
  8. Намаслете форма за кекс с незалепващо покритие. Изсипете половината от ваниловата смес, после цялата какаова, и завършете с останалата ванилова смес.
  9. С помощта на нож или клечка направете няколко въртеливи движения в тестото, за да създадете мраморен ефект.
  10. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 50 минути, или до суха клечка.
  11. След като кексът изстине, поръсете с пудра захар по желание.

Съвет:

Можете да добавите шепа натрошени орехи или шоколадови парченца в какаовата част, за още по-богат вкус.