Няма по-уютно усещане от аромата на прясно изпечен домашен кекс, който се разнася из кухнята в неделна сутрин. Тази рецепта комбинира два любими вкуса — ванилия и какао — в пухкав, нежен и сочен сладкиш, който ще се превърне в любимец на малки и големи.
Необходими съставки:
- 350 г брашно
- 200 г меко масло
- 240 г кристална захар
- 5 яйца (средно големи, на стайна температура)
- 1 шушулка ванилия или 3 капки ванилова есенция
- 3 ч.л. бакпулвер
- 4 с.л. натурално какао на прах
- 150 мл прясно мляко
- ⅓ ч.л. сол
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- В голяма купа сложете мекото масло и захарта. Разбийте с миксер до получаване на пухкав крем.
- В отделна купа разбийте леко яйцата. Добавяйте ги постепенно към масления крем, като разбивате непрекъснато.
- Щом сместа стане гладка, добавете солта и млякото, като продължавате да разбивате.
- Пресейте брашното с бакпулвера и го добавяйте на части към сместа, докато получите хомогенно тесто.
- Разделете тестото в две купи.
- Към едната част добавете пресятото какао и разбъркайте добре.
- Към другата част прибавете ванилията (семената от шушулката или ваниловата есенция).
- Намаслете форма за кекс с незалепващо покритие. Изсипете половината от ваниловата смес, после цялата какаова, и завършете с останалата ванилова смес.
- С помощта на нож или клечка направете няколко въртеливи движения в тестото, за да създадете мраморен ефект.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 50 минути, или до суха клечка.
- След като кексът изстине, поръсете с пудра захар по желание.
Съвет:
Можете да добавите шепа натрошени орехи или шоколадови парченца в какаовата част, за още по-богат вкус.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за зеленчукова супа с тиква против вируси и грип
16.11.25 23:45
1598
Нетрадиционна рецепта за хляб от броколи
12.11.25 23:45
466
Как да си приготвим шоколадова торта без захар и печене
08.11.25 23:15
18017