
Няма по-уютно усещане от аромата на прясно изпечен домашен кекс, който се разнася из кухнята в неделна сутрин. Тази рецепта комбинира два любими вкуса — ванилия и какао — в пухкав, нежен и сочен сладкиш, който ще се превърне в любимец на малки и големи.
Необходими съставки:
-
350 г брашно
-
200 г меко масло
-
240 г кристална захар
-
5 яйца (средно големи, на стайна температура)
-
1 шушулка ванилия или 3 капки ванилова есенция
-
3 ч.л. бакпулвер
-
4 с.л. натурално какао на прах
-
150 мл прясно мляко
-
⅓ ч.л. сол
-
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
-
В голяма купа сложете мекото масло и захарта. Разбийте с миксер до получаване на пухкав крем.
-
В отделна купа разбийте леко яйцата. Добавяйте ги постепенно към масления крем, като разбивате непрекъснато.
-
Щом сместа стане гладка, добавете солта и млякото, като продължавате да разбивате.
-
Пресейте брашното с бакпулвера и го добавяйте на части към сместа, докато получите хомогенно тесто.
-
Разделете тестото в две купи.
-
Към едната част добавете пресятото какао и разбъркайте добре.
-
Към другата част прибавете ванилията (семената от шушулката или ваниловата есенция).
-
Намаслете форма за кекс с незалепващо покритие. Изсипете половината от ваниловата смес, после цялата какаова, и завършете с останалата ванилова смес.
-
С помощта на нож или клечка направете няколко въртеливи движения в тестото, за да създадете мраморен ефект.
-
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 50 минути, или до суха клечка.
-
След като кексът изстине, поръсете с пудра захар по желание.
Съвет:
Можете да добавите шепа натрошени орехи или шоколадови парченца в какаовата част, за още по-богат вкус.
Още от категорията
Виж всички
Кулинарно вдъхновение: Богата есенна супа с картофи и гъби

Как да си направим бърз кекс с кисело мляко

Акценти
Виж всички




ЧСИ иска под 150 000 евро за половин къща с гаражи в Прослав



Почина 15-годишният, наръган в мол в София
