Подварак е ястие, популярно в страните от бивша Югославия. Основните съставки са кисело зеле, ситно нарязан лук и месо, обикновено свинско печено, които след това се пекат във фурна, за да се съчетаят всички вкусове. Ето как да приготвите традиционното ястие:
Необходими продукти:
- 1 голям буркан нарязано кисело зеле
- 1 ч.ч. сме от ориз и ечемик
- 3 с.л. сушени зеленчуци
- сол
- 500 г долни пилешки бутчета
- 500 г свински врат
- зехтин
- мащерка, майорана, розмарин
- червен пипер
- горчица
- сос Табаско
- свински пръжки
Начин на приготвяне:
- Измийте ориза и ечемика под течаща вода и ги изцедете добре. Поставете ги в тенджера и ги залейте със студена вода - 1 пръст над зърната. Сварете ги до готовност.
- Пресипете нарязаното кисело зеле от буркан в гювеч. поръсете сухите зеленчуци върху него. Добавете сварените ориз и ечемик заедно с останалата вода от варенето и разбъркайте добре. Добавете още вода, колкото да покрие зелето.
- В голяма чиния сложете пилешките бутчета и ги поръсете със сол, зехтин, листенца мащерка и майорана, червен пипер и 1-2 капки сос Табаско. Разбъркайте добре, като втриете всичко добре в месото. Нарежете свинското на пържоли и ги поставете в голяма чиния. Овкусете ги със сол, зехтин, розмарин и горчица. Разбъркайте добре, като втриете продуктите в месото. Оставете двата вида месо да се мариноват 30 минути.
- Подредете свинските пържоли върху зелето, а върху тях подредете пилешките бутчета. Захлупете гювеча и го поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути. Отстранете капака и печете още 30 минути. Последните 10 минути печете само отгоре, на 200 градуса.
- Сервирайте порция подварак, поръсена с топли свински пръжки.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш
26.12.24 22:54
19458
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар
26.12.24 22:54
13798
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква
26.12.24 22:54
830