Тайната на доброто ризото се крие в качествения късозърнест ориз и малко търпение. Когато приготвяте това ястие, трябва да застанете до котлона, да разбърквате ориза и да доливате течност, докато получите правилните резултати.
За да е кремообразно ризотото е необходимо да се използва късозърнест ориз като арборио, който съдържа голям процент нишесте.
Ризотото става кремообразно при търпеливо заливане на ориза с топъл бульон и разбъркване. Можете също така да добавите малко мляко към ризотото, за да увеличите кремообразната текстура на ястието.
Приготвянето на ризото обикновено започва със задушаването на лук и други съставки в олио.
Въпреки че олиото улеснява тази работа, то повишава и калорийната стойност на цялото ястие. Знаете ли колко олио наливате в тиган или тенджера, когато сотирате нещо?
В една супена лъжица олио има цели 120 калории.
Ако пропуснете сотирането на зеленчуци в масло и вместо това използвате зеленчуков или пилешки бульон, който така или иначе ще използвате в ястието, можете да намалите калорийната стойност с поне 200 до 300 калории.
Супена лъжица-две масло обикновено се добавят в ризотото накрая.
Ако пропуснете тази стъпка, можете да намалите калорийната стойност на ястието с още около 200 калории. Не прескачайте обаче пармезана. Той придава страхотен вкус на ризотото и си заслужава всяка калория.
Необходими съставки за кремообразно ризото със зеленчуци:
- 250 грама ориз арборио
- 250 грама гъби
- 200 мл прясно мляко
- 150 грама грах
- 1 литър зеленчуков или пилешки бульон
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1-2 супени лъжици смес от средиземноморски подправки
- Лимонов сок
- Сол и черен пипер по желание
- Настърган пармезан за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте бульона в тенджера и го оставете настрана.
- Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко бульон. Разбърквайте от време на време и добавайте течност, ако е нужно.
- Добавете нарязаните гъби, посолете ги и запържете всичко заедно за още три-четири минути.
- Добавете ориза и сместа от средиземноморски подправки и задушете всичко заедно за около една минута.
- Започнете постепенно да наливате пилешкия бульон и млякото, като бъркате непрестанно. Ще отнеме от 15 до 20 минути, докато оризът „попие“ целия бульон и мляко и се свари.
- По средата на сваряването на ориза добавете граха.
- Към края на готвенето регулирайте солеността на ястието. Добавете малко черен пипер и поръсете ризотото с малко лимонов сок.
- Поднесете ястието топло с настърган пармезан.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква