Аромат на канела, мека тиквена текстура и миниатюрни кексчета във формата на тикви – тази рецепта е не само вкусна, но и носи есенна магия във всяка хапка.

Перфектна за уютно утро, празнични дни или просто момент на топло удоволствие.

Необходими продукти:

  • тиквено пюре - 250 г (от пасирана печена или варена тиква)
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 120 г
  • олио - 80 мл 
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • щипка сол
  • ванилия - 1 ч.л.
  • щипка индийско орехче
  • за украса - малки парченца канела, карамфил или солети за дръжка

Как се приготвя:

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта, докато получите пухкав и светъл крем. Към сместа постепенно добавете олиото и тиквеното пюре, разбърквайки до пълно хомогенизиране.

В друга купа пресявайте брашното заедно с бакпулвера, канелата, ванилията и щипка сол. Постепенно добавете сухите съставки към течната смес и разбъркайте внимателно, докато се получи гладко и кремообразно тесто.

Разпределете сместа във форми за мъфини. Ако искате да постигнете ефект на истинска тиква, може да използвате специални тиквени форми или да оформите всяко кексче с помощта на кухненски конец, като направите осем сегмента.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25 минути – кексчетата трябва да придобият златист цвят и да останат меки отвътре. Оставете ги да изстинат и поставете малко парченце канела или карамфил в центъра им, за да наподобява дръжка.