Предлагаме ви рецепта за ризото с лапад, киселец и много други зеленчуци и подправки. Получава се вкусно и е подходящо за постите.
Необходимите продукти са:
ориз - 1 ч.ч. бисерен
лапад - 20 листа
киселец - 10 листа
пресен лук - ½ връзка пера
чесън - 1 скилидка
лук - 1 глава
босилек - 1 ч.л. равна сушен и стрит
черен пипер - ½ к.л.
хималайска сол - 1 и ½ ч.л., на вкус
шарлан - 3 с.л.
чай от джоджен - около 2 и ½ ч.ч.
слънчогледови семки - печени, за поръсване
Приготвяне:
В голям керамичен тиган с незалепващо покритие загряваме шарлана и сипваме нарязаните на ситно лук и чесън.
Разбъркваме и след 2-3 минути добавяме бисерния ориз – отмерена 1 ч.ч..
Отново разбъркваме и след няколко минути заливаме с 1 чаша от предварително сварения чай от джоджен. Оставяме ориза да поеме водичката под капак.
След малко разбъркваме и подправяме с хималайска сол, смлян черен пипер и босилек – сушен и стрит. Заливаме с още 1 чаша чай, разбъркваме и поставяме капака.
След като поеме и втората чаша, към ориза добавяме на ситно нарязаните зеленини: ½ връзка пресен лук – пера, 10 листа киселец и 20 листа лапад – без дръжките.
Разбъркваме и доливаме последната чаша чай. Готвим с почти постоянно разбъркване до готовност на вкусното ризото.
Поднасяме пролетното ризото с лапад и киселец по желание оформено с купичка като малка тортичка, украсено с перца пресен лук и поръсено с печени слънчогледови семки.
Източник: gotvach.bg
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за постен тиквеник за Бъдни вечер
Сочен огретен от тиквички с много кашкавал
Рецепта за питка за Бъдни вечер
Акценти
Виж всички
Румен Радев започва консултациите за ново правителство
Тормозят жена от София, бореща се срещу незаконни постройки
Заря за пловдивската гордост: Радина Величкова навърши 18