
Гювечът е едно от ястията, които се приготвят в цяла България и се приемат за традиционни. Най-малкото, защото много хора са израснали, хапвайки от вкусното запечено ястие.
Неговите корени обаче идват от Турция, което не е трудно да се доседим, че е така, защото с немалко ястия от нашата кухня е така. Името на ястието идва от глинения съд, в който традиционно се приготвя.
В днешно време обаче малко хора прибягват до глинени съдове за приготвянето му, а използват каквото имат под ръка и би свършило работа. Традиционно гювеч се приготвя като съдът се запечата с тесто и се зарови в жар за през нощта.
Така се готви бавно и вкусът става ненадминат. Разбира се, ястието е разпространено из целия Балкански полуостров и в различните страни има свои вариации. В Гърция например се сервира с орзо.
Но почти във всички случаи в гювеча присъстват предимно зеленчуци - патладжан, картофи, лук, чушки, грах, моркови и домати. Ако искаме да бъде постно, то просто оставаме само зеленчуците в съда.
Ние лично сме го яли и със свинско месо, но тогава ястието става по-тежко. В други вариации обаче се приготвя с агнешко месо, пише World Food Story.
Още от категорията

Вкусна рецепта за пилешки Хепи късчета

Как да си приготвим вкусен сладкиш с череши с малко брашно

Рецепта за вкусни пилешки дробчета
Акценти





Четири кучета нахапаха момиченце в Асеновград


Дъги озариха небето над Пловдив след изненадващия летен дъжд

Поскъпват основни хранителни продукти
