
Толкова е пищен този домашен маслен сладкиш с ябълки и крем! Маслената основа в съчетание с двата вида плънка, превръща този иначе лесен сладкиш, приготвен със сървем достъпни продукти, в един изненадващо тържествен сладкиш. Много сочен, много вкусен, много плътен, чудесен! Рецептата за маслен сладкиш с ябълки и крем е една от рецептите, на които може спокойно да заложите, когато размишлявате какъв сладкиш за празник да приготвите.
Необходими продукти:
За блата
брашно - 3 чаени чаши
свинска мас - 1 чаена чаша
яйца - 3 броя
захар - 1/2 чаена чаша
ванилия - 1 брой
бакпулвер - 2 чаени лъжици
За крема
прясно мляко - 500 мл
жълтъци - 3 броя
брашно - 4 супени лъжици
ванилия - 2 броя
захар - 1/2 чаена чаша
За ябълковата смес
ябълки - 500 грама
захар - 2 супени лъжици
ром - 3 супени лъжици
канела - 2 пръчки (1/3 чаена лъжица)
кардамон - 2 шушулки
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за маслен сладкиш с ябълки и крем е подготовката на тестото. Смесвате брашното, заедно с бакпулвера в купа, след което добавяте захарта, която сте разбили заедно с яйцата и ванилията. В купата добавяте и маста, и замесвате тесто. Спокойно, вместо свинска мас можете да използвате и краве масло. Готовото тесто приберете в хладилника, докато приготвяте двата вида плънка.
Кремът за масления сладкиш е крем ванилия. Трите жълтъка разбивате, заедно с брашното и 4-5 лъжици студено прясно мляко до получаване на гладка каша. Слагате останалото мляко да заври, добавяте захарта и ванилията. Разбърквате докато се стопи захарта и дръпнете от котлона. С тел за разбиване, малко по малко на тънка струя при непрекъснато бъркане добавете сместа с брашното към горещото прясно мляко. След това върнете сместа на котлона на слаба степен, за да заври при непрекъснато бъркане. След като кремът заври за около 1-2 минути той ще се сгъсти достатъчно. Сложете капак на съда с крема и оставете на страни, за да изстине.
Ябълковата пълнка приготвяне, като оставите обелените и нарязани на ситно ябълки, заедно със захарта, канелата, кардамона и рома да заврат за няколко минути, като разбърквате от време на време. След като ябълките се сготвят, махате шушулките кардамон и пръчките канела, оставете сместа на страни, за да изстине.
Идва моментът, в който да сглобим сладкиша. Във форма с падащи стени поставяте хартия за печене на дъното, а и на стените, пише supichka.com. Половината от тестото разпределяте на дъното и на стените на формата на височина около 3 см, като притискате с ръце. Разпределяте изстиналия крем върху блата, а върху него и ябълките. Върху ябълките настъргвате останалото тесто и печете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути, или докато масленият сладкиш с крем и ябълки придобие апетитен леко златист цвят.
След като извадите сладкиша от фурната го оставяте за изстине и го поръсвате с предвиденото количество пудра захар.
Снимка: supichka.com
Още от категорията
Виж всички

Вкусна и лесна рецепта за крем супа от тиква с бекон

Вкус от детството: Как да си приготвим макарони на фурна
Темите на Traffic News
