Необходими продукти:
- патладжани - 1 бр.
- тиквички - 1 бр.
- домати - 1 бр. голям
- лук - 1 голяма глава
- чушки - 1 - 2 бр. червени (може и зелени и жълти)
- аспержи - 250 - 300 г зелени
- царевица - 200 - 300 г (бланширана) замразена
- магданоз - 1/2 връзка
- чесън - 2 скилидки
- зехтин
- сол
- бадеми - 5 бр. белени, бланширани
- сирене - 2 плочки, около 250 г (за скара, тип Халуми)
Начин на приготвяне:
Почистете зеленчуците (домат, лук, патладжан, чушки и тиквичка) и ги нарежете на по-дебели шайби. Чушките може и на дебели ленти. Подредете в две намазнени тави (без доматите), поръсете с малко сол, още малко мазнина и малко водичка. Пъхнете във фурната на 190 градуса (ако имате функция за готвене на пара във фурната ще е още по- добре). Целта ни е не да изпичаме напълно зеленчуците, а да омекнат просто.
Докато са във фурната, извадете царевицата от фризера, за се отпусне. Не е нужно да се размразява нацяло. Извадете и сиренето за скара на стайна температура. В блендер сложете листата на магданоза, бадемите, чесъна и около 60 мл. зехтин + сол на вкус. Блендирайте до получаване на ситни парченца или така нареченото магданозено песто.
Полуготовите зеленчуци извадете от фурната и запечете от двете страни до златисто на грил тиган заедно със домата. Може и на скара, разбира се. Ако например обичате тиквичките да ви хрупкат, може тях изобщо да не ги минаваме през фурната, а директно на скарата, пише Gotvach.bg.
Подредете в две големи плата и на тяхно място запечете аспержите с малко зехтин. После и царевицата. Става супер вкусна! Накрая пекнете от двете страни и сиренето Халуми. Поръсете обилно с магданозеното песто и още сол и зехтин, ако е нужно. Сервирайте предястието от печено сирене топло.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква