
Продукти:
- 3 органични лимона
- 300 г брашно за кекс
- 100 г кисело мляко
- 300 г захар
- 3 яйца (размер L)
- 80 мл зехтин
- 1 щипка сол
- масло за намазване
- брашно за поръсване
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Сложете измитите лимони в касерола и ги залейте със студена вода. Кипнете и изсипете водата. Налейте отново студена вода и пак кипнете. Повторете още поне два пъти. Оставете ги да врат 1 час и 10–15 минути.
- След това разполовете лимоните, отстранете семките и ги пюрирайте заедно с кората.
- Разбийте яйцата със захарта до побеляване.
- Прибавете киселото мляко, пюрираните лимони и зехтина и отново разбийте.
- Разбъркайте брашното със солта.
- Изсипете сухите съставки към течните и внимателно разбъркайте.
- Намажете форма за кекс с подвижно дъно с масло и поръсете с брашно. Изсипете тестото в нея.
- Печете кейка на 170 градуса до готовност – 40 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста.
- Охладете и поръсете с пудра захар.
Рецепта на: Бон Апети
Изпрати на приятел:
Още от категорията

Рецепта за крамбъл с ревен и ягоди
29.07.25 23:14
376

От жаравата до фурната: Историята на гювеча
20.07.25 23:14
1389

Вкусна рецепта за пилешки Хепи късчета
11.07.25 23:15
10042
Акценти


Търсят десетки млади лекари в Пловдив и областта
17.08.25 10:00
5425

Потушиха пожара на сметището в Шишманци
18.08.25 13:30
426


Трагедия в Първомай! Съпруга на полицай е убита в дома си
18.08.25 12:30
26524



Провеждат мащабно почистване в „Столипиново"
18.08.25 15:21
392
