Необходими продукти:

-бъз 30 цвята

 

-лимон 5 броя 

 

-захар 2 кг
 
Начин на приготвяне:
 
  1. Първата стъпка от рецептата за сироп от бъз е изборът на бъзов храст. Изберете чист бъз от чисто място, след което прегледайте цветовете бъз дали нямат бубулечки. Измийте ги и ги отцедете от водата. Изцеждате сока на лимоните. В голяма тенджера изсипвате захарта и добавяте 5 литра вода, разбърквате докато се разтопи захарта. Ако обичате по-сладки напитки може да увеличите количеството захара с още един килограм. Добавяте лимоновия сок и цветовете бъз и затваряте тенджерата.
  2. Оставяте сока от бъз да престои минимум 24 часа,  може и повече. Разбърквайте от време на време, най-добре с дървена лъжица. След това прецедете сока. Сокът от бъз е готов за разреждане!
  3. По желание: За по-дълго съхранение може да добавите 2 чаени лъжици лимонена киселина към прецедения сок и да стерилизирате бутилките за 5-10 минути.