Есента е тук, а с нея и рецептите, вдъхновени от есезона. Представяме ви идея за вкусна супа, която лесно ще приготвите у дома.

Необходими продукти:

гъби (печурки) - 400 г
картофи - 3 - 4 бр. средни
морков - 1 бр.
лук - 1 глава
чесън - 2 скилидки
масло - 40 г
олио - 1 с.л.
прясна копър - 2 с.л. ситно нарязан
готварска сметана (20%) - 200 мл
бульон (зеленчуков или гъбен) - 1 л
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
куркума - 1 ч.л. (за цвят и аромат)

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се нарязват ситно и се задушават в масло и олио до златисто. Добавят се настърганият морков и куркумата, разбъркват се и се готвят още минута. Нарязаните гъби се прибавят и се задушават, докато пуснат и изврат соковете си. Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, разбърква се и се налива горещият бульон. Супата се вари на умерен огън около 20 минути, докато картофите омекнат. Готварската сметана се темперира с малко от горещия бульон и се излива в супата. Разбърква се добре и се оставя да къкри още 5-10 минути без да завира бурно. Есенната супа с картофи и гъби се подправя със сол, черен пипер и нарязан пресен копър и е готова.