Крем супата от тиква е една от най-уютните и характерни за сезона есенни вечери. Приготвя се лесно, носи плътност и аромат, а същевременно е лека и подходяща за всекидневно меню. Вижте как да я приготвите:
Продукти:
• 1 кг тиква, почистена и нарязана
• 1 глава лук
• 2 скилидки чесън
• 1 морков
• 1 л зеленчуков бульон
• Масло и зехтин за запържване
• Сол и черен пипер
• Щипка индийско орехче
• Малко прясно мляко или готварска сметана
За крутоните:
• Няколко филии хляб, нарязани на кубчета
• Масло
• Прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Загрей смес от масло и зехтин и запържи лука, чесъна, моркова и тиквата за кратко, докато омекнат.
Залей зеленчуците с бульона и остави да къкрят около 20 минути, докато всичко омекне напълно.
Пасирай сместа до гладкост и овкуси със сол, черен пипер и индийско орехче.
Добави малко мляко или сметана за по-нежна текстура.
За крутоните запържи кубчетата хляб в масло с мащерка, докато станат златисти и хрупкави.
Поднеси супата с крутоните и, по желание, малко запечени тиквени семки.
Получава се топла, балансирана и сезонна вечеря, подходяща както за делник, така и за по-специално настроение през есента.
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за мързелив кекс с мандарини
Рецепта за туршия от зеле, моркови и червено цвекло