Истинска класика за Бъдни вечер! Бъдни вечер без постни сарми не може! Рецептата за постни лозови сарми освен, че е една от задължителните за празника е и една и от най-любимите. Постните лозови сарми са един балкански специалитет, като подобно на много други ястия и за точния произход на това ястие има спор. Безспорно е обаче, че постните лозови сарми са много вкусни! Супичка предлага рецепта за постни лозови сарми, която въпреки, че звучи малко новаторска, заради добавените стафиди е излязла от страниците на много стара готварска книга за българска национална кухня.

 

Необходими продукти: 

ориз - 1 чаена чаша
стафиди - 1/2 кафена чаша
лук - 2 глави
лозови листа - 40 броя
олио - 1/2 кафена чаша
чубрица - 1/2 чаена лъжица
сол - 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за постни лозови сарми е подготовката на продуктите. Обелвате и нарязвате на много ситно лука. Измивате ориза. След това в по-голям тиган, или в тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи добавяте ситно нарязания лук и ориза. Бъркате непрекъснато, докато оризът набъбне. Когато оризът е набъбнал добавяте подправките, солата и стафидите и разбърквате добре за около минута, след което сваляте сместа от котлона и я оставяте на страна, за да изстрине.

Идва моментът от рецептата за постни лозови сарми, който създава най-много не толкова приятни усещания за начинаещите готвачи, а именно завиването на сармите. Сместа с ориза трябва да е добре изстинала. Слагате по приблизително една чаена лъжица от сместа в средата на горната широка част на лозовото листо, пише supichka.com. Завивате лозовите сарми по следния начин – сгъвате лявата и дясната страна на листото върху сместа с ориза, така че да се получи дебела пуричка и след това завивате надолу като ролце.

На дъното на тенджера слагате няколко лозови листа, за да го покрие.Това се прави с цел да не залепнат сармичките при варенето, тъй че не пропускайте тази стъпка. Нареждате лозовите сарми възможно по-плътно една до друга, след което върху тях слагате чиния, която да ги притиска по време на варенето, в противен случай сармичките ще се разместят и ще започнат да се разхождат из тенджерата, което ще доведе до тяхното разпадане. Наливате вода, колкото да ги покрие. Слагате капака на тенджерата и варите на слаб огън, докато сармите останат на мазнина и омекнат.